Avrupa Merkez Bankası Başkanı’ndan uyarı: Siber saldırılar finansal bir krizi tetikleyebilir, zarar 654 milyar doları bulabilir

Siber saldırıların ciddi bir finansal krize dönüşebileceği "olası kanallar" bulunuyor

Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun raporuyla ilgili uyarılar yaptı (AP)

Avrupa Merkez Bankası Başkanı, önemli bankalara yapılan müşterek bir siber saldırının finansal istikrarsızlığı tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun (ESRB) bir raporunda, siber saldırıların küresel çapta zararının 45 milyar dolar (yaklaşık 272 milyar TL) ila 654 milyar dolar (yaklaşık 4 trilyon TL) arasında olabileceği tahmininin yer aldığını söyledi.

Lagarde, Fransa'da çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, "Kritik altyapıların işleticisi olarak ECB elbette ki bu tür tehditleri çok ciddiye alıyor" diye konuştu. ECB Başkanı, bir siber saldırının ciddi finansal krize dönüşebileceği birçok “olası kanal” bulunduğunu söyledi.

Lagarde, büyük bir finansal kurumun hesap bakiyesini ortadan kaldıracak ya da şifreleyecek operasyonel bir kesintinin bir likidite krizini tetikleyebileceğini söyledi. Lagarde, “Tarih, likidite krizlerinin hızla sistemik krizlere dönüşebileceğini gösteriyor (...) ECB hazırlıklı olma ve öncelikle harekete geçme konusunda bir vazifesi olduğunun pekala bilincindedir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan ESRB'nin raporunda, bir siber vakanın nasıl hızla operasyonel bir kesintiden, belli başlı koşullar altında, bir likidite krizine dönüşebileceği incelenecek.

Raporda, tarihe geçmiş mali krizlerde olduğu gibi bu likidite krizinin, bazı durumlarda sistemik bir krize yol açabileceği belirtilecek. ESRB en son yönetim kurulu toplantısında siber savaşı, finansal sistem için bir tehlike kaynağı olarak tanımladığını açıklamıştı.

Geçen yılki G7'de, finansal sistemi etkileyen bir siber vaka üzerine sınır ötesi ortak kriz yönetimi tatbikatının Haziran 2019'da gerçekleşmesi duyurusu yapılmış, siber risklerin arttığı ve finans sektörünün istikrarı ve bütünlüğüne karşı “gerçek ve büyüyen bir tehdit” teşkil ettiği belirtilmişti.

Maliye bakanlıkları, merkez bankaları, düzenleyiciler ve finansal piyasa yetkilileri tarafından organize edilen bu tatbikat türünün ilk örneği olmuştu. G7 sonuçları açıklamasa da bünyesinde yer alan Siber Uzmanlar Grubu'ndan finansal düzenlemeleri gözden geçirmesini ve etkilerin daha iyi ölçülüp ölçülemeyeceğini araştırmasını istedi. Donald Trump yönetiminin, bu yıl G7 başkanlığını devraldığında bu meseleyi de ele alması bekleniyor.

Gerek ESRD gerekse ECB, Lagarde'nin sözleri hakkında daha fazla yorum yapmak istemedi. 

 

 

ECB Başkanı yaptığı konuşmada, aynı zamanda değişen tüketici talebine cevap vermek ve Avrupa'nın dünyadaki yerini güçlendirmek için merkez bankasının dijital para basmasına dair risk ve fırsatlara bakılması gerektiğini söyledi.

Geçen ay Birleşik Krallık'ın merkez bankası Bank of England, merkez bankası dijital para birimine (CBDC) dair olasılıkları değerlendirme sürecinde deneyimleri paylaşmak için ECB'nin yanı sıra Kanada, Japonya, İsveç ve İsviçre merkez bankalarıyla birlikte çalışacaklarını açıklamıştı.

Facebook'un Libra adlı kripto para birimini sunmaya dair planlarını açıklaması ve Çin'in dijital para birimi geliştirmekte olduğunu belirtmesinin ardından merkez bankaları da dijital para birimlerine ilişkin çalışmalarını hızlandırmıştı.

ABD Merkez Bankası Federal Rezerv Dairesi FED'in yönetim kurulu üyesi Lael Brainard bu hafta yaptığı açıklamada, herhangi bir merkez bankası dijital para biriminin tasarımında finansal istikrara dair önemli soruların ele alınması gerektiğini söylemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU