Çavuşoğlu açıkladı: Rus heyet geliyor, İdlib görüşülecek

Dışişleri Bakanı: Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile görüşmesinin sonunda heyetlerin buluşması konusunda hemfikir oldular

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’dan bir heyetin yarın Türkiye’ye geleceğini bildirdi. Çavuşoğlu’nun aktardığına göre heyet ile İdlib’deki son durum görüşülecek.

Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, İdlib’deki durumun “vehametini  korduğunu” söylerken şu ifadeleri kullandı:

Rejim bizim askerlerimize de saldırdı. Karşılığını verdik bu konudaki kararlılığımızı Rusya'ya da ilettik. Rejimin garantörü olan Rusya'yla bu süreci tekrar değerlendiriyoruz. Askerlerimiz her gün Rus muhataplarıyla görüşüyorlar.

Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile görüşmesinin sonunda heyetlerin buluşması konusunda hemfikir oldular. Rusya'dan bir heyet yarın Türkiye'ye geliyor.

Bakan, gerekirse liderler düzeyinde görüşmenin de olabileceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'na tepki

Çavuşoğlu, PKK'nın kırmızı bültenle aranan mensuplarının Avrupa Parlementosu’nda konuşmasını da "Terörle mücadeledeki iki yüzlülük" şeklinde niteleyerek, bu tür durumların Avrupa Birliği'ne güveni sarstığını söyledi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Bu sefer PKK'yı, teröristlerin isimlerini, listede göstermediler. Bize dediler ki 'Bu isimleri çağırmadık.' Ama bizim arkadaşlarımız listede isimlerini göstermedikleri Remzi Kartal başta olmak üzere teröristlerin toplantı salonunda olduğunu tespit ettiler. Artık buna ne diyebiliriz ki? Bu kadar yalancılık, iki yüzlülük, tüm bunlar, Avrupa Birliği'ne olan güveni, varsa bir güven tabii, sarsıyor.

Lavrov: Türkiye’nin İdlib’de sorumlu olduğu bölgede teröristler hüküm sürüyor

Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı Sergey Lavrov da Moskova’da düzenlediği toplantıda “İdlib’de Türkiye’nin sorumlu olduğu bölgede hâlâ teröristlerin hüküm sürdüğünü” öne sürdü.

Rus basınının aktardığına göre Lavrov, “Türkiye ile İdlib’deki gerilimi azaltma bölgelerindeki düzeni net bir şekilde belirleyen anlaşmalarımız var. Türk meslektaşlarımız bu bölgede iş birliği yaptıkları muhaliflerle, El Nusra ve Tahrir el Şamlı teröristleri birbirinden ayırma sözü verdi. Ancak ne yazık ki hala bu teröristler İdlib’deki bölgede hüküm sürüyor. Bu nedenle bu sorumluluk yerine getirilmeli” dedi.

Rusya’nın hava desteğini alan Suriye ordusu, İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldırmıştı. Saldırıda 8 TSK mensubu şehit olmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “karşılığının verildiğini” söylemişti.

 

Ajanslar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU