Venezuela'da kendini 'geçici devlet başkanı' ilan eden Guaido silahlı kuvvetlerle gizli görüşme yaptığını itiraf etti

Juan Guaido New York Times’a yazdığı makalede “demokrasiyi yeniden kazanma, ülkeyi yeniden kurma zorundayız” dedi

Juan Guaido 

Juan Guaido bu açıklamaları New York Times'a yazdığı makalede yazdı.

“Ülkeyi yeniden kurmak zorundayız”

Maduro’nun 2018’de seçilmesinin meşru olmadığını yazan Guaido, Venezuela birleşmek zorunda dedi. 

“Maduro'nun vakti azalıyor ancak gidişini en az miktarda kan dökülmesi ile sağlamak ve rejimin kesin sonunu getirmek için tüm Venezuela birleşmek zorunda"

“Gizli görüşmeler yaptık”

Guaido 50’den fazla ülkenin kendisini Venezuela’da geçici devlet başkanı olarak tanıdığını söyledi ve ülkedeki siyasi geçiş için askeri birimlerin desteğinin gerekli olduğunun altını çizdi. 

“Venezuela'daki siyasi geçiş için ülkedeki kilit askeri birimlerin desteğini gerekiyor. Silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri ile gizli görüşmeler yaptık, insanlığa karşı suç işlememiş herkese af önerdik, ordunun, Maduro'dan desteğini çekmesi hükümette bir değişikliğin sağlanması için çok önemli ve şu an görevde bulunanların çoğu ülkenin çektiği eziyetin savunulamaz olduğunda hemfikir.”

Guaido’nın makalesi New York Times’da “Venezuelalılar güç birlikte” başlığı ile yayınlandı. Guaido, 61 yıl önceki Marcos Perez Jimenez döneminde Venezuela'da yaşanan sıkıntılara atıfta bulundu ve ülkede ilaç ve yiyecek sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti.

Juan Guaido Ulusal Meclis'in Başkanı olarak, Venezuela Anayasası'nın devlet başkanının gayrımeşru olduğu durumlarda, kendisini geçici devlet başkanı atama yetkisi verdiğini söylüyor. 

“Maduro'nun 20 Mayıs 2018'de yeniden seçilmesi, o zamandan beri uluslararası toplumun geniş kesimlerince de kabul edildiği gibi, meşru değildi." yorumunda bulunan Guaido, 6 yıllık görev süresi 10 Ocak'ta bitmesi gerekirken Nicolas Maduro'nun devlet başkanlığını gasp ettiğini iddia etti.

 


Guaido makalede ayrıca şu ifadelere yer verdi: 

"Maduro rejiminin yasal olarak gücünü elinde tutamayacağı göz önüne alındığında cevabımız üç yönlüdür. Birincisi, Ulusal Meclisi demokrasinin son temeli olarak desteklemek, ikincisi, başta Lima Grubu, Amerikan Devletleri Örgütü, ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere uluslararası toplumun desteğini pekiştirmek ve üçüncüsü, insanlara, kendi kaderlerini tayin hakkına sahip olmaları temelinde hitap etmek."

Rusya, Çin ve Türkiye Maduro'ya destek vermeye devam ederken, ABD ve bazı Latin Amerika ülkeleri Guaido'yu ülkenin meşru lideri olarak tanıdı

Ancak Venezuela Yüksek Mahkemesi Juan Guaido'nun ülkeden çıkışını yasakladı ve banka hesaplarını dondurdu.

DAHA FAZLA HABER OKU