'AK Parti iktidarında vakıf kavramının anlamı değiştirilmiş'

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, vergi kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Kızılay'ı ve vakıfları köşesine taşıdı

Fotoğraf: AA

Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın Başkentgaz’ın 7 milyon 925 bin dolarlık bağışının Ensar Vakfı’na aktarıldığını açıklaması tepkilere neden oldu. 

Muhalefet vergi kaçırıldığını iddia ediyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek de konuyu bugünkü köşesine taşıdı. 

"Devletin parasını Manhattan'a vakfetmek" başlıklı yazıda Zeyrek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin AK Parti döneminde bazı kaynaklarının vakıflara aktarıldığını belirtip, son Kızılay örneğine dikkat çekti: 

Ne yazık ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarını bazı vakıflara aktarması meselesinde olduğu gibi Kızılay meselesinde de gördük ki AK Parti iktidarında “vakıf” kavramının anlamı değiştirilmiş.

Özel sektör şirketi olan Başkent Doğalgaz'ın Ensar Vakfı'na bağışta bulunduğunu anımsatan Zeyrek, paranın Kızılay üzerinden transfer edildiğini belirtip bağış-vergi tartışmasına değindi: 

Kızılay'a yapılan bağış, bağışçının devlete ödemesi gereken vergiden düşüyor. Başkentgaz, o parayı Ensar'a doğrudan verse, para kendi kasasından çıkacaktı. 
Kızılay üzerinden verince, kasasından çıkıp vergi dairesine gitmesi gereken parayı vermiş oldu.
Yani Ensar'a giden o para, Başkentgaz'ın kasasından değil, Ankara Vergi Dairesi'nin kasasından çıkmış oldu. 
Ne oldu o para? New York'un gözde mahallesi Manhattan'da Türken Vakfı tarafından inşaata dönüştürüldü.
Ensar ya da Türken kurucularının/bağışçılarının değil, Başkentgaz'ın değil, devletin parası Manhattan'da lüks bir binaya “vakfedilmiş” oldu.

Söz konusu paranın ne olduğunu soran Sözcü gazetesi yazarı, paranın özel sektörden çıkması durumunda meselenin sıradan bir durum olarak nitelendirilebileceğini ancak paranın kamu kaynaklarından çıktığında işin renginin değiştiğini yazdı: 

Para Başkentgaz'dan (özel sektörden) çıksa, (Manhattan'da kurulan binanın sadece Ensar'ın ya da Türken'in ideolojik çemberinde bulunan insanlara hizmet vermesi dahi) sıradan bir durum olabilirdi.
Ancak para kamu kaynaklarından çıktığında durum değişiyor.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU