Koronavirüs salgını... Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti

Koronavirüs nedeniyle Çin’de hayatını kaybedenlerin sayısı 170'e çıktı. Virüs şimdiye kadar 16 ülkede görüldü

Fotoğraf: AA

Ölümcül koranavirüs Çin'de yayılırken, birçok ülke salgını kontrol altına almak ve tehlikeli bölgelerdeki vatandaşlarını tahliye etmek için zamana karşı yarışıyor.

Virüs hakkında bugün bir toplantı yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili, "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan basın toplantısında DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edilmesinin nedeninin "Çin'de değil, diğer ülkelerde yaşananlar" olduğunu belirtti.

Ghebreyesus şunları söyledi:

Çin'in aldığı önlemlerin gidişatı değiştireceğine inanıyoruz. Kapasiteyi gördüm. Salgını en kısa sürede kontrol altına alacaklarını düşünüyorum.

DSÖ, virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılmasından endişe duyuyor.

DSÖ Acil Durum Komitesi 23 Ocak'ta toplanmış, toplantının ardından koronavirüs ile ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğu bildirilmişti.

Yeni tip koronavirüs salgını

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde, 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede, yeni tip koronavirüse yönelik bilimsel çalışmalarda, virüsün genetik dizininin Çin'e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair sonuçlar elde edilmiş, salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan'dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak'tan bu yana başta Vuhan olmak üzere, Hubey eyaletine bağlı birçok kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. İlk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor.

İleri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU