'Dünyanın en kötü manzaralı' oteli: Duvarla Çevrili Otel

Beytullahim'deki otelin bulunduğu nokta, çevresinde Filistinliler ile işgal güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşanması nedeniyle 2000 yılından bu yana terk edilmiş haldeydi

The Walled off Hotel, Beytüllahim'i Kudüs'ten ayıran ilhak duvarından sadece dört metre uzaklıkta bulunuyor / Fotoğraf: Independent Arabia

"Manzara ne kadar kötü olursa, oda fiyatı da o kadar yüksek olur"

Bu durum yalnızca Beytüllahim’deki dünyanın en kötü manzarasına sahip olmasıyla bilinen ‘The Walled off Hotel’ (Duvarla Çevrili Otel) için geçerli olsa gerek. Otel, Yahudi yerleşim birimlerine ve Filistinlilerin kaldığı Aida Mülteci Kampı’na yakınlığının yanı sıra güneyinin ve kuzeyinin Beytüllahim’i işgal altındaki Kudüs’ten ayıran ilhak duvarıyla çevrili olmasıyla biliniyor.

Beytüllahim'i işgal altındaki Kudüs'ten tamamen ayıran Ayrım Duvarı ile otelin kuzey cephesi arasında sadece dört metrelik bir mesafe var.

filistin otel indyAR2.jpeg
Otelin içi / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Otelin bulunduğu nokta, çevresinde Filistinliler ile işgal güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşanması nedeniyle 2000 yılından bu yana terk edilmiş haldeydi. Çatışmalardan iki yıl kadar sonra söz konusu duvar inşa edildi. The Walled off Hotel ise 2017 yılında açıldı.

Amaç çekilen acılara dikkat çekmek

Buraya otel açılması fikri dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Robert Banksy ve Filistinli Wissam Salsa’ya ait. Amaç, Filistin halkının çektiği acıları geleneksel olmayan yollarla ortaya koymaktı.

Otelin iç tasarımı ve duvarlarındaki resimler bizzat Banksy tarafından dizayn edilirken odalarının ve koridorlarının duvarları, Filistin halkının acılarını ve Ayrım Duvarı’nın etkilerini yansıtan grafitilerle dekore edildi.

filistin otel indyAR.jpeg
"Manzara ne kadar kötü olursa fiyat o kadar yüksek olur" / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Son üç yılda yaklaşık çeyrek milyon ziyaretçiyi ağırlayan otel adeta turistlerin uğrak yeri olmuş durumda. Sekiz odası ve bir süiti olan otelin iki odası tamamen çizimler ve tablolarla donatılmış.

Otelde ayrıca ziyaretçileri Ayrım Duvarı’nın yıkıcı etkileri hakkında bilgilendirmek ve Filistin’in İngiliz Mandası ve Balfour Deklarasyonu’ndan bu yana yaşadıklarını anlatmak için kurulmuş bir de müze bulunuyor. Otel, açıldığı yıl odalarındaki ve onu çevreleyen Ayrım Duvarı’ndaki çizimlerle ve resimlerle ‘Dünyanın En İyi Sanat Oteli’ ödülünü kazandı.

Yaratıcı direniş

Otelin kurucularından ve yöneticilerinden olan Sami Salsa, otelin açılma amacının Filistinlilerin acılarını alışılmadık bir şekilde ortaya koymak olduğunu söyledi. Otelin ‘İsrail işgaline karşı yaratıcı ve barışçıl bir direniş’ sergilediğini belirten Salsa “Otel, Filistin meselesi konusunda dünya kamuoyunu bilinçlendirmek ve harekete geçirmek için ziyaretçilerine medeni bir dilde hitap etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı. Salsa ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın geçen hafta oteli ziyaret ederek otel fikrine yönelik takdirlerini bildirdiğini aktardı.

Abbas’ın ziyareti sırasında ‘bu muhteşem sanat eserinden duyduğu gururu’ ifade ettiğini kaydeden Salsa, “Tüm dünyaya Filistin halkının acılarını medeni bir şekilde gösteriyoruz” diye konuştu.

Otelin 45 çalışanı var. Tüm gelir ise hiçbir kâr edilmeden çalışanların maaşlarına ve otel giderlerine harcanıyor.

Otel kurulmadan önce Filistin topraklarını birçok kez ziyaret eden İngiliz sokak sanatçısı Bansky, Ayrım Duvarı üzerine Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını destekleyen grafitiler çizmişti.

Yaklaşık 770 kilometre uzunluktaki ilhak ve ırkçı Ayrım Duvarı, İsrail tarafından Filistinli silahlı grupların sızmasını önlemek bahanesiyle Batı Şeria’ya inşa edildi. Ancak bu duvar şu an Batı Şeria topraklarının yaklaşık 733 kilometrekaresini yutmuş durumda.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

independentarabia.com/node/88586

DAHA FAZLA HABER OKU