İklim kriziyle mücadele için et ve süt ürünleri tüketimi yüzde 20 azaltılmalı

Halkın tüketimi azaltmaya istekli olmaması halinde konuya dair hazırlanan rapor bu gıdaların vergilendirilmesini öneriyor

Aileler et yemeyi bırakmakla hayvanlarını kesip onları yemek arasında karar vermeli (AFP)

İnsanların iklim kriziyle mücadele etmek için tükettikleri et ve süt ürünleri miktarını yüzde 20 azaltmaları gerektiğini öne süren yeni bir rapor yayımlandı.

Raporu, Birleşik Krallık (BK) hükümetinin iklim krizi acil durumu üzerine çalışan resmi danışmanlarından oluşan İklim Değişikliği Komitesi (Committee on Climate Change, CCC) yayımladı.

Mayıs 2019'da BK parlamentosunun "çevre ve iklim değişikliği acil durumunun" gerçekleştiğini ilan ederek tarih yazmasının arkasında komite vardı.

Yeni rapor kamu kurumlarının her tür et için bitki kaynaklı seçenekler sunmada başı çekmesi gerektiğini söylüyor ve insanların isteyerek tüketimi azaltmaması durumunda vergi konulması gerekebileceğini belirtiyor.

Raporda öne sürüldüğü üzere eğer halk tüketim alışkanlıklarını kendiliğinden değiştirmezse sığır ve kuzu etiyle süt ürünlerine vergi getirilmesi gerekebilir.

Raporu kaleme alanlar et ve süt ürünleri tüketimini beşte bir oranında azaltmanın dünyayı çiftliklerden yayılan 7 milyon ton CO2'den kurtarmaya eşdeğer olacağını söylüyor.

Raporda aynı zamanda kırsal kesimdeki sera gazı emisyonunu azaltmak için turba bataklıklarını yeniden canlandırmak ve ormanların kapladığı alanı 30 yılda yüzde 13'den yüzde 17'ye çıkarmak gibi başka önlemler de öneriliyor.

BBC'ye konuşan CCC Başkanı Chris Stark, "Eğer toprağı kullanma şeklimizde, çiftçilik yapma tarzımızda ve yeme alışkanlıklarımızda büyük değişiklikler yapmazsak hükümetin 2050'de Net Sıfır Emisyon hedefini karşılayamayız" dedi.

 

 

Piyasa uzmanı Mintel'in yaptığı araştırmaya göre 2019'da BK'de piyasaya sürülen yeni gıda ürünlerinin yüzde 25'i vegandı.

Ve Britanyalıların üçte ikisi artık bazı öğünlerde etin yerini tutan gıdalar tüketmeyi tercih ediyor. Ama vegan (et ve süt ürünü tüketmeyen) sayısı hala nüfusun sadece yüzde 1,16'sına tekabül ediyor. 

Fakat Vegan Derneği bu sayının (600 bin) sadece 150 bin kişinin vegan olduğu 2014'ten beri 4 katına çıktığını söylüyor.

Oxford Üniversitesi'nde 2018'de yapılan araştırma vegan beslenme biçiminin dünya üzerindeki çevresel etkinizi azaltmanın "tek ve en büyük yolu" olabileceğini ortaya koymuştu.

Et ve süt ürünlerini beslenme biçiminizden çıkarmak karbon ayak izinizi yüzde 73 oranında azaltabilir.

Bu arada eğer herkes bu yiyecekleri tüketmekten vazgeçerse küresel çiftlik alanı kullanımı yüzde 75 azalabilir. Bu alan ABD'nin, Çin'in, Avustralya'nın ve AB'nin toplam büyüklüğüne denk geliyor.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU