Dünyanın içinden gelen "hayalet parçacıklar" keşfedildi

Gizemli "jeonötrinolar" dünyanın en büyük yeraltı laboratuvarında bulundu

Bahsi geçen parçacıklar radyoaktif bozunum sırasında oluşuyor (Borexino Collaboration)

Bilim insanları, Dünya'nın içinden gelen yeni "hayalet parçacıkları" buldu.

Jeonötrino diye bilinen gizemli parçacıklar nadiren maddeyle etkileşime giriyor, bu nedenle de tespit edilmesi neredeyse imkansız.

Fakat dünyanın en büyük yeraltı laboratuvarında çalışan bilim insanları, 53 yeni olay keşfetti. Bu, bugüne kadar bulunan olayların neredeyse iki katı.

Hayalet parçacıkları, yerin bin 400 metre altına gömülü ve genellikle tespit edilemeyen olayların inanılmaz derecede hassas ölçümlerini yapan Borexino dedektörüyle tespit edildi.

Bilim insanları, yeni keşiflerin ayaklarımız altında gerçekleşen ancak gizemini büyük ölçüde koruyan süreçlere daha fazla ışık tutabileceğini umuyor.

Jeonötrinolar, Dünya içindeki radyoaktif bozunum sırasında üretiliyor. Bu, gezegenimizin yüzeye doğru akan anlaşılmaz parçacıklarla yandığı anlamına geliyor ama bu parçacıklar gözlerimiz için tamamen görünmez.

İtalya'da yeraltındaki Laboratori Nazionali del Gran Sasso'da bulunan Borexino dedektörü, görünmeyen parçacık akışını tespit etmeyi hedefliyor. Bilim insanları 2007'den beri nötrinoları gözlemliyor ve o zamandan bu yana bilgi topluyor.

Araştırmacılar geçen yıl yeni hayalet parçacıkları akışını tespit ederken ölçümlerine de kesinlik kazandırdı.

 

 

Borexino'nun şu anki iki bilimsel koordinatöründen biri Livia Ludhova açıklamasında, "Jeonötrinolar, Dünya'nın içinde meydana gelen ve gezegenimizin dinamiklerini yönlendiren enerjinin henüz bilinmeyen bir miktarını üreten radyoaktif bozunumların tek doğrudan izi" dedi.

Yeni keşifler, dünyanın merkezinden gelen, açıklanamayan ısıyı yaratmaya yarayan gizemli süreçlere ışık tutmaya yardımcı olabilir. Ayaklarımızın altındaki gezegen, mesela Dünya'nın muhteşem yanardağları ve manyetik alanı gibi, güneş sisteminde benzeri olmayan bir dizi garip olaya ev sahipliği yapıyor.

Yeni veriler bilim insanlarının bu süreçlerin nasıl gerçekleştiğine dair anlayışlarını geliştiriyor. Çalışma, Dünya'nın sıcaklığının yarısından fazlasını, içindeki radyoaktif süreçlerin ürettiğini gösterdi. Geri kalanıysa gezegenin ilk oluşumundan geliyor. Bu da radyoaktif süreçlerin, yüzeydeki hayatı değiştiren yanardağların ve depremlerin  nedeni olduğu anlamına geliyor.

Bilim insanları, hayalet parçacıklarının daha hassas ölçümlerini yaparak bu gizemli süreçler hakkında daha fazla şey öğrenebileceklerini umuyor. Şu anda Çin'de, Borexino'dan 70 kat daha büyük ve çok daha fazla bilgi sağlayabilecek Juno adı verilen deney inşa ediliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU