Avustralya’da alevlerin yakıp geçtiği bölgelerde baygın halde bulunan yüzlerce koala tedaviye alındı

Hayvanlara yardım eden bir kuruluşun çalışanı, "Bu kadar çok hayvanı yerde nispeten mecalsiz ve cansız halde görmek normal değil" dedi

Hayvanlara yardım eden bir kuruluş, Avustralya'da yangınların kasıp kavurduğu bölgede yüzlerce koalanın tedavi edilmekte olduğunu belirtirken, giderek daha fazla sayıda "kıvrılıp kapanmış" hayvan buldukları uyarısını yaptı. 

Avustralya tarihinin en kötü kontrol edilemeyen yangın mevsiminden etkilenen hayvanları kurtaran Uluslararası İnsani Toplum Derneği (HSI) şu an Kanguru Adası'ndan 200'den fazla koalayı tedavi ettiklerini ifade etti.

HSI son birkaç gün içerisinde Kanguru Adası'nda bulunan hayatta kalabilmiş ama "susuz haldeki" koalaların sayısında artış olduğu konusunda uyardı.

Yardım kuruluşunun afet müdahale uzmanı Kelly Donithan bu durumun, çoğu yok olmuş yiyecek ve su kaynaklarını aramak için koalaların hareket etmesine olanak sağlayan soğumuş havayla ilgili olabileceğini söyledi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donithan, "Günler geçtikçe bu hayvanlar giderek daha da fazla zayıflayıp müdahaleye ihtiyaç duydukları bir aşamaya giriyorlar çünkü onlar için burada neredeyse hiçbir şey kalmadı" dedi.  

Alevler hayvanları ciddi şekilde yakarken doğal yabani hayatıyla ünlü Kanguru Adası'ndaki bitki örtüsünü ve yiyecek kaynaklarını da yok etti. ​

Bir koalanın ölü bir hayvanın üstüne eğilmiş görüntüsü "yas tuttuğu" şeklinde yorumlandı ama HSI bitap düşmüş birçok koalanın benzer vaziyette bulunduğunu ifade etti.

HSI sözcüsü Wendy Higgins, "Bu kadar çok hayvanı yerde nispeten mecalsiz ve cansız halde görmek normal değil" dedi.

Çevreciler Avustralya yangınlarının yaban hayat üzerindeki yıkıcı etkisi konusunda uyarırken, bazıları kimi türlerin alevler topluluk ve habitatlarına ulaştıktan sonra zaten tamamen yok olmuş olabileceğini söyledi.  

Uzmanlar eylül ayında başlayan yangınlarda bugüne kadar bir milyardan fazla hayvanın öldüğü tahmininde bulunmuştu. Hayvanlara yardım eden bir kuruluşun çalışanı yakın zamanda yaptığı açıklamada, "Bazı bölgelerde ölü bir hayvanın bedeniyle karşılaşmadan 10 metre dahi yürüyemiyorsunuz" demişti.

 

 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na (WWF) göre Kanguru Adası'nda yaklaşık 25 bin koalanın yangınlar nedeniyle öldüğü düşünülüyor. Bu rakam türün nüfusunun yarısına tekabül ediyor.

Çevreci grup, Avustralya koalalarının toplamda üçte biri kadarının yitirilmiş olabileceğini ifade ediyor.  

Yıkıcı orman yangınları mevsiminde binlerce ev de alevlere teslim oldu ve en az 29 kişi yaşamını yitirdi. 

Avustralya son günlerde, alevlere karşı savaşan itfaiyecilerin memnuniyetle karşıladığı fırtınalar ve şiddetli yağmurlara tanıklık etti. 

Fakat şiddetli hava koşulları kendi sorunlarını da beraberinde getirdi. Acil yardım yetkililerine göre ülkenin bazı bölgelerinde ani su baskınları yaşanırken pazartesi günü Canberra'da görülen dolu fırtınası binalara hasar verdi, bazı banliyölerde elektrik kesintilerine sebep oldu, ağaçları devirdi ve iki kişinin yaralanmasına yol açtı.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU