13 yıl oldu… Hrant Dink, vurulduğu yerde anıldı: “Utanmak için geç değil”

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için 13 yıl önce bugün gazetesinin önünde katledildi. Hrant Dink için katledildiği yerde anma etkinliği düzenlendi

Fotoğraf: Independent Türkçe / Denizcan Akar

19 Ocak 2007'de silahlı suikast sonucu katledilen Agos Gazetesi Kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 13'üncü yılında Türkiye ve dünyada çeşitli etkinliklerle anıldı.

İstanbul'da her yıl olduğu gibi, Hrant Dink’in suikasta uğradığı Osmanbey semtindeki Agos gazetesinin eski merkezinin bulunduğu Sebat Apartmanı önünde saat 15.00’te anma töreni yapıldı.

Anmada  "13 yıl geçti, utanmak için geç değil. Hepimiz Hrant'ız hepimiz, Ermeniyiz", "Katilleri koruyan cinayete ortaktır. Biz bitti demeden bu dava bitmez", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Öldür diyenler yargılansın" sloganları atıldı.

20200119141051_IMG_2773-min.JPG
Üzerinde "Vazgeçmiyoruz" yazan dev pankartın asıldığı gazete binasının girişinde, "Hrant'ın Arkadaşları" insan zinciri oluşturdu. Fotoğraf: Independent Türkçe / Denizcan Akar


Demirtaş ve Sevag Balıkçı da anıldı

Törende okunan metinde Silivri Cezaevi'nde bulunun, önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a selam gönderilirken, "Barış için bir arada yaşam için mücadele eden herkese selam olsun" ifadesi kullanıldı.

20200119141045_IMG_2772-min.JPG
Törende "Sarı Gelin" türküsü, Türkçe ve Ermenice olarak çalındı. Fotoğraf: Independent Türkçe / Denizcan Akar


“Hrant’ı öldüren o karanlık zihniyet sürüyor”

24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik görevini yaparken öldürülen Sevag Balıkçı da törende anılırken, "Sevag Balıkçı zorunlu askerliğini yaparken nefret cinayetiyle öldürüldü. Hrant gibi davanın üstü kapatılmak istendi. 9 yıl sonra katil 16 yıl ceza aldı. Tutuklandı. Adalet yerini bulmadı. Hrant'ı da öldüren o karanlık zihniyet sürüyor" denildi.

20200119143940_IMG_2855-min.JPG
Katılımcılar Dink'in öldürüldüğü noktaya kırmızı karanfil, mum ve nar bıraktı. Fotoğraf: Independent Türkçe / Denizcan Akar

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anmada yapılan açıklama şöyle devam etti:

Cinayetlerin yalnızca devletin elinde bulunan silahlarla ilişkisi ispat edilmişken ve bu cinayeti işleyen şahıslardan birinin açık itirafları ortadayken davada yargılanan tüm sanıklar beraat etti. Bu bizim için şaşırtıcı olmamalı. Yıllarca bu ve bunun gibi cinayetlerin mağdurları adalet arayışlarını devam ettirdiler. Eğer gerçekten demokratik hukukun egemen olduğu bir ülkede yaşamış olsalardı belki çağrıları cevap bulurdu. Oysa artık bilmeliler. Aradıkları adaleti hiçbir şekilde bulamayacaklar, aradıkları sürece de bulamayacaklar. Saygı değer dostlar biz de bilmeliyiz. Adalet arıyorsak bulamayacağız. Çünkü vermeyecekler. Adalet Türkiye'de tüm ezilenler ve diğerleri gibi hukukun üstün olduğu bir ülkeyi yaratmak üstünde tesis edilmeyecek.

20200119144141_IMG_2919-min.JPG

Fotoğraf: Independent Türkçe / Denizcan Akar

Anma konuşmasını yapan Hrant Dink'in arkadaşı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, şunları kaydetti:

100 binlerin İstanbul'undan sel gibi akıp, 'Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz' diye yükselen seste kabalık olabilir mi? Hakikat arayışı bitmiyor, bitmedi hiç... Birlikte yaşamayı, çok dilli ve kültürlü olmayı başaramadığımız gibi yarattığımız kuraklıktan da uyanmaz olduk. Biz yüzleşmedikçe, onarmadıkça yaralarımızı, her yeni güne yaralarımız büyür ve yenileri açılır oldu. Sözümüz var Hrant'a, yaralarımızı birlikte onarmak boynumuzun borcudur.

20200119141641_IMG_2794-min.JPG

Fotoğraf: Independent Türkçe / Denizcan Akar

Silahlı saldırı sonucu 2007'de hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada cezalar 2019 Temmuz'unda açıklanmış ve cinayete ilişkin birtakım suçlar yönünden zaman aşımının dolması ihtimali bulunduğu gerekçesiyle dosyası ayrılan ana dava hükümlülerinden Erhan Tuncel'e 99 buçuk yıl, Ogün Samast'a 2 buçuk yıl, Yasin Hayal'e ise 7 buçuk yıl hapis cezası verilmişti.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU