Ezidilerin lideri Mir Tahsin Beg hayatını kaybetti

86 yaşında hayatını kaybeden Mir Tahsin Beg Almanya'da böbrek yetmezliği tedavisi görüyordu

Fotoğraf: BasNews

Ezidilerin ruhani lideri Mir Tahsin Beg 86 yaşında hayatını kaybetti.

Tahsin Beg'in Danışmanı Kerim Süleyman AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'nın Hannover kentindeki bir özel hastanede bir süredir tedavi gören Mir Tahsin Beg'in böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Ezidi liderinin cenazesi Musul'a gönderilecek. Mir Tahsin Beg'in naaşının Ezidiler için kutsal sayılan Laleş Tapınağı'nda veya doğduğu yer olan Musul'un Şeyhan ilçesinde toprağa verilecek.

Mir Tahsin Beg kimdir?

1933’te Irak’ın Sincar bölgesinde dünyaya gelen Mir Tahsin Beg babasının 1944 yılında vefatından sonra Ezidilerin "Mir"i oldu.

1962'de Avrupa'ya giderek Almanya ve İngiltere'de kaldı. 1970'lerin başında Irak Kürdistan Bölgesi’nde yürütülen silahlı mücadeleye katıldı. 1975'te silahlı mücadelenin sonlanmasıyla İran'a sığındı.

1976-1981 yılları arasında Londra'da yaşayan Mir Tahsin Beg Saddam Hüseyin rejimi tarafından çıkarılan afla Irak'a döndü.

2004’te bir suikast girişiminden sağ kurtulan Mir Tahsin Beg Ezidi inancına sahip toplum içinde ve uluslararası çapta en güçlü Ezidi lider olarak kabul ediliyordu.

 

DAHA FAZLA HABER OKU