İki haftada 2 bin deprem Porto Riko’da haritayı değiştirdi, NASA uzaydan görüntüledi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yönetimindeki Sentinal-1A, 9 Ocak’ta adanın doğusunun üçte ikisini görüntüledi

(NASA)

Porto Riko’yu sarsan 6,4 büyüklüğündeki depremin ve yüzlerce artçının ardından yaklaşık bir hafta geçti. Hasarın boyutuysa henüz anlaşılıyor.

NASA’dan bilim insanları, federal ve yerel yetkililere hasar tespitinde yardımcı olmak için uydu verilerini kullandı. Buna göre depremler, zemin yüzeyinde kalıcı değişimlere neden oldu. 9 Ocak 2020'de alınan InSAR verilerini, 28 Aralık 2019'da Sentinel-1A uydusundan gelen verilerle karşılaştıran araştırmacılar, bu değişikliklerin lokasyonunu, yönünü ve boyutunu haritalandırdı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yönetimindeki Sentinal-1A, 9 Ocak’ta adanın doğusunun üçte ikisini görüntüledi. Haritadaki kırmızı alanlar, zeminin değiştiği bölgeleri gösteriyor. Koyu tonlarsa değişikliğin daha belirgin olduğu noktalara işaret ediyor.

Jet İtki Laboratuvarı’nın internet sitesinde yer alan habere göre bilim insanları, görüntülenen alandaki en büyük değişimin (yeşil yıldızla işaretlenen) Ponce şehrinin batısı olduğunu saptadı. Depremin merkez üssünden uzak olmayan bölgede zeminin 14 santimetre kadar yer değiştirdiğini hesapladı. Zeminin aşağıya ve hafifçe batıya kaydığı görüldü.

 

 

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması’nın belirlediği (turuncu dairelerle gösterilen) merkez üssü ve artçı sarsıntılar kümesi, uydunun 9 Ocak’ta geçtiği bölgenin hemen batısında yer alıyor. Bu nedenle bilim insanları, Santinel-1A’nın 14 Ocak’taki uçuşundan Batıo Porto Riko’yu kapsayacak verileri de analiz edecek.

CBS’nin aktardığına göre Porto Riko aralık sonundan beri yaklaşık iki bin depremle sarsıldı. Bunların en güçlüsü salı (7 Ocak) meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremdi. En az bir kişinin öldüğü sarsıntıda, 600 bina hasar görürken yaklaşık 5 bin kişi de hükümet sığınma evlerine sığındı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU