Düşürülen Ukrayna uçağında 'kayıp 10 saniye' detayı

New York Times gazetesi, Tahran'da İran'ın 'yanlışlıkla' düşürdüğünü açıkladığı Ukrayna yolcu uçağının uçuş seyrinin 10 saniye süreyle devre dışı kaldığını söyledi

Fotoğraf: Global Research

ABD merkezli New York Times gazetesi İran'ın başkenti Tahran'da seyir füzesi sanıldığı için düşürülen ve Ukrayna yolcu uçağı ile ilgili İran Sivil Havacılık Örgütü tarafından hazırlanan kaza raporunu uzmanlara incelettirdi.

Hem uçağın vurulma hem düşme anını içeren video görüntülerini de inceleyen uzman ekip uçuş esnasında uçağın seyrini paylaşan transponderın 10 saniye süreyle devre dışı kaldığını belirtti. 

Araştırmaya göre; Ukrayna uçağı, 8 Ocak sabahı Tahran’dan yerel saatle 06.12’de (02.42 UTC) ayrıldı ve üç dakika boyunca kuzeybatı yönünde uçtuktan sonra 8 bin fit yüksekliğe ulaştı.

Bu süre içinde Transponder sinyalinde 10 saniyelik bir kesinti yaşandı.

Yerel saat ile son olarak sinyal 06:14: 57’de görüldü (02:44:57 UTC). Bunu takip eden 30 saniye içinde uçağa bir füze isabet etti. Uçak havada kaldı ancak sinyaller kayıt altına alınamadı. Son olarak 06.18’de (02.48 UTC) düştü. Yine bir güvenlik kamerası tam bu anları görüntüledi.

Kasım Süleymani suikastı sonrası Irak’taki ABD üslerini vuran İran’ın dört saat sonra Tahran’dan kalkan uçağı, ABD tarafından atılan bir seyir füzesi sandıkları için vurmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emîr Ali Hacızade ise daha sonra yaptığı açıklamada, tüm sorumluluğu üstlendiklerini söylemişti.

Hacızade Tahran’ın batı kesimlerine konuşlandırılan hava savunma sistemlerinin olaya sebebiyet verdiğini ifade etmiş, “Hava savunma sistemlerimiz Ukrayna uçağını seyir füzesi olarak algıladı. Olay sırasında iletişim hatlarında problem yaşandı ve operatör, füze fırlatma izni alamadı. Hedefi vurmak ya da vurmamak için 10 saniye içinde karar alması gerekiyordu. Nihayetinde bu kötü kararı verdi ve uçak vuruldu” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’li, Kanadalı ve İngiliz yetkililer Perşembe günü yaptığı açıklamada, yanarak düşen Boeing 737’yi “büyük ihtimalle” İran’ın bir tehdit olarak tanımlamış olabileceğini iddia etmişti.

ABD’li yetkililer, NATO tarafından SA-15 olarak bilinen Rus Tor sistemi tarafından ateşlendiğine inanılan İranlı bir füzeye işaret eden istihbaratları olduğunu doğrulamış, bölgedeki uyduların ve diğer sensörlerin varlığının yanı sıra iletişim müdahaleleri ve diğer benzer istihbarat ihtimallerini da kabul  etmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU