Her 7,5 dakikada bir kadın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne başvuru yaptı

CHP İstanbul Milletvekili İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “81 ilde hizmete açtığımız Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri’nden bugüne kadar toplamda 514 bin kişi yararlanmıştır” sözlerini hatırlatarak, ŞÖNİM'e yapılan başvuruları paylaştı

Fotoğraf: AA

Türkiye genelinde 81 ilde faaliyet gösteren Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri’ne (ŞÖNİM) son 7 yılda 514 bin başvuru yapıldı.

Buna göre her 7,5 dakikada ortalama bir kadın şiddete uğradığı gerekçesiyle resmi merkezlere başvurdu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi'nin 81 ilde faaliyet gösteren ŞÖNİM’lerle ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bilgi edinme yasası kapsamında yaptığı başvuruya yanıt verilmezken, bugüne kadar kaç kadının şiddet nedeniyle bu merkezlere başvuru yaptığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın bir konuşmasının satır arasından çıktı.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, CHP’li İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın 2020 bütçe konuşmasında bugüne kadar açıklanmayan ŞÖNİM’lere yapılan başvuru sayılarıyla ilgili olarak tek cümlelik bir açıklama yaptığını belirtti.

İlgezdi, Oktay’ın “81 ilde hizmete açtığımız Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri’nden bugüne kadar toplamda 514 bin kişi yararlanmıştır” ifadelerini kullandığını belirtti.

Fuat Oktay TBMM'de rakam vermişti

Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine başlanılan 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin sunuş konuşmasında şunları söylemişti:

Kadına yönelik şiddete karşı mücadelemizi 'sıfır tolerans' anlayışıyla sürdürüyoruz. Bu çerçevede, 'Mercan Seferberliği'ni başlatarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık Bakanlıklarımız ve Diyanet İşleri Başkanlığımız bir araya gelerek 2020-2021 Koordinasyon Planımızı hazırlamıştır. 81 ilde hizmete açtığımız Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezlerinden bugüne kadar toplamda 514 bin kişi yararlanmıştır.

"Bakanlık kulağının üzerine yatarak şiddeti önleyemez"

İlgezdi, ŞÖNİM’lerin 7 yıldır hizmet verdiği göz önüne alındığında, söz konusu resmi verilerin yılda yaklaşık 73 bin 500, ayda 6 bin 100, günde 204, saatte de 8 kadının şiddete uğradığının resmi olarak belgelendiğini gösterdiğine işaret etti. Başka bir deyişle resmi verilere göre her 7.5 dakikada bir kadının şiddete uğradığı gerekçesiyle ŞÖNİM’e başvurduğuna dikkat çeken İlgezdi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ŞÖNİM’lerle ilgili ayrıntılı bilgiyi kamuoyuna vermek istemediğini ileri sürdü.

İlgezdi, “Sayın Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Okay’ın açıkladığı rakamları ya bilmiyor ya da bilgi gizliyor. Bakanlık kulağının üzerine yatarak şiddeti gizleyemez ve önleyemez” değerlendirmesini yaptı. 

CHP'li vekil, ŞÖNİM’lerin bağlı olduğu Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’ne ayrılan bütçenin bakanlığın bakış açısını gösterdiğine işaret ederek “Kadın başına 3 lira ayıran Aile Bakanlığı aslında kadına, şiddeti de, tacizi de, sefaleti de hak görüyor” diye konuştu. 


Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU