Wi-Fi şifresi paylaşırken dikkat... Başkasının hakaretinden de tazminata mahkum olabilirsiniz…

Yargıtay, Facebook üzerinden edilen hakaret mesajlarının kendilerine ait olmadığını iddia eden internet hattının sahiplerinin de tazminat ödemesine hükmetti. Avukat Rıdvan Yıldız, Wi-Fi şifresinin paylaşılmasının da tazminata neden olabileceğini belirtti

Fotoğraf: AA

Yargıtay, sosyal medya kullanıcıları açısından örnek olabilecek bir karara imza attı.

İhlas Haber Ajansı'nın geçtiği habere göre her şey Facebook sayfasına Facebook sayfasına küfür ve hakaret içeren mesajlar gönderildiğini iddia eden bir vatandaşın davacı olmasıyla başladı.

IP numaralarından hakaret içerikli bilgisayarın gönderildiği bilgisayar tespit edilerek, hattın sahibi olan kişiler hakkında dava açtı.

Ancak davanın görüldüğü Bursa 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davalıların davacıyı hiç tanımıyor olmalarını gözeterek suçun işlendiği konusunda yeterli kanıt olmadığına hükmetti.

Ancak davacının kararı temyize götürmesi üzerine  Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı.

Suça konu mesajların davalıların internete çıkış yaptıkları IP adresi üzerinden bağlantı yapılarak atıldığı vurgulanarak oy birliği ile şu karara varıldı:

Bu nedenle; gönderilen mesajlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, her iki davalının da yazılan mesajlardan sorumlu olduğu kabul edilmeli ve uygun bir miktar manevi tazminata hüküm edilmelidir. Bu yön gözetilmeden yanılgılı gerekçe ile davanın tümden reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.

rıdvan yıldız.jpg
Avukat Rıdvan Yıldız

 

“Wi-Fi şifresini paylaşırken dikkatli olunuz”

Kararı değerlendiren “Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları – Sosyal Medya’da Hukuk” kitabının yazarı Avukat Rıdvan Yıldız internet kullanıcılarına şu uyarılarda bulundu:

Her internet bağlantısının kimlik niteliğinde IP adresi bulunur. Bunu arkadaşlarımızla, komşularımızla zaman zaman paylaşırız. Ancak çok masum görünen bu durum sizi suçlu yapabilir, tazminat ödemek zorunda bırakabilir. Wifi şifrenizi paylaştığınız kişiler suç işlediğinde yapılacak incelemede sizin IP adresiniz tespit edilecektir. Bu durumda şüpheli duruma gelecek ve  suçsuzluğunuzu ispatlamanız gerecektir. Hele hele terör suçları gibi durumlarda tutuklanmanız bile söz konusu olabilir. Yargıtay'ın son örnek kararında hakaret sebebiyle Wi-Fi şifresini paylaşan kişinin de manevi tazminat ödemesine hükmetmesi konun ciddiyeti açısından önemli bir örnektir. Cezası daha yüksek olan suçlar söz konusu olduğunda tutuklanma, hapis cezası gibi sonuçlarda söz konusu olacaktır. Bu nedenle Wi-Fi şifresini paylaşırken dikkatli olunmalı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU