Kudüs Gücü’nün yeni komutanı İsmail Kaani kimdir?

Süleymani'nin içinde bulunduğu araç, ABD'nin Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda düzenlediği hava saldırısında vurulmasının ardından Kudüs Gücü Komutanlığı'na İsmail Kaani getirilmişti

İsmail Kaani, sağdan ikinci. (Fotoğraf: defapress.ir)

ABD saldırısı sonrası Kasım Süleymani’nin hayatını kaybetmesinin ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun dış operasyonlar birimi Kudüs Gücü’nün yeni komutanı belli oldu.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in emriyle Kudüs Gücü Komutanlığı görevine İsmail Kaani getirildi.

İran lideri Ayetullah Hamaney, yeni görevlendirmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Kudüs Gücü’nün programı yeni döneminde de Şehid Süleymani’nin komutanlığı dönemindeki gibi devam edecek. Bu birimdeki tüm çalışanların Kaani’ye destek vermesini istiyorum. Allah’tan muvaffakiyetler diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Afganistan’daki rolü

İsmail Kaani, Kuzey Horasan eyaletinin yönetim merkezi Bocnurd’da doğdu. Doğum tarihine ilişkin net bir bilgi bulunmuyor.

Aralık 1982’de Devrim Muhafızları Ordusu’na katılan Kaani, İran-Irak savaşında Nasr – 5 Tugayı Komutanlığı görevinde bulundu.

İran – Irak savaşının hemen ardından 17 Ağustos 1988 tarihinde merkezi Meşhed’de bulunan Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri’nin 8. Operasyon Bölgesi’nde komutan yardımcılığı görevini üstlendi.

Afganistan’dan İran’a sızan uyuşturucu kartellerine karşı operasyonları yöneten Kaani’nin 1996 sonrası Afganistan’da Taliban rejimine karşı mücadele eden Afganistan Birleşik İslami Kurtuluş Cephesi’ne (Kuzey İttifakı) destek verdiği iddia ediliyor.

Kaani, Taliban’ın Afganistan’daki yükselişi ile birlikte Kudüs Gücü Komutan Yardımcılığı görevine getirildi.

Operasyonel tecrübesi

2006 yılında dönemin Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Yahya Rahim Safevi tarafından Karşı İstihbarat Birimi Komutan Yardımcılığı görevine getirildi.

Kasım Süleymani ile benzer şekilde askeri operasyonlarda yüksek riskli keşif görevlerine katılım gösteren Kaani, birçok askeri operasyonda öncü kuvvet olarak yer aldı. Kaani, İran – Irak savaşında başta Fav adasının fethi, Mehran’ın özgürleştirilmesi, Kerbelayi 1 ve 5 olmak üzere birçok operasyonda yer aldı.

Suriye konusu

Kudüs Gücü’nün yeni komutanı Kaani’nin 2012 yılında İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) yapmış olduğu “İran güçleri doğrudan Suriye’de varlık gösteriyor.” açıklaması kısa sürede uluslararası medyada yankı uyandırmış ve bu ifadeleri “Kudüs Gücü Suriye’deki savaşa dâhil olduğunu itiraf etti” yorumlarına sebep olmuştu. Söz konusu açıklama gündem olduktan sonra ISNA’da yer alan haber metni silinmişti.

Suriye rejimi lideri Beşşar Esed’in geçtiğimiz Mart ayında Tahran’a yapmış olduğu ziyarete ilişkin İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) konuşan Kaani, "Beşşar Esed'i Tahran'a Kudüs Güçleri getirdi. Cumhurbaşkanı'nın haberi vardı. Zarif'e söylenmemesinin ihmal olduğunu sanıyorum. Bu ihmal hükümetle alakalıdır." demişti.

Süleymani ile farkı

Kasım Süleymani kadar karizmatik bir şahsiyet olmasa da Kaani, operasyonel savaş deneyimi ve Horasan eyaletinden hemşerisi olan İran lideri Ali Hamaney’e yakınlığı ile ön plana çıkıyor. Süleymani daha çok Irak, Suriye ve Lübnan’da etkinlik gösterirken Kaani’nin etkinlik ağı Afganistan, Pakistan ve Orta Asya ülkelerini kapsıyor. Bu açıdan bakıldığında Kaani liderliğindeki Kudüs Gücü Afganistan ve Pakistan’da daha agresif bir faaliyet izleyebilir.

Öte yandan Kaani ve Süleymani’nin İran – Irak savaşından bu yana 28 Eylül 2009 tarihinde Kerman’daki Kudüs Gücü kutlamaları haricinde aynı anda aynı yerde hiç bulunmadıkları biliniyor. Bu,  herhangi bir suikast anında ikisinden en az birinin hayatta kalması için alınmış bir güvenlik önlemi olabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU