Le Monde diplomatique Kurdî, Kürtçe’nin "gelişimi ve gelecek nesillere aktarımı" iddiasıyla yayın hayatına başlayacak

Fransız Le Monde diplomatique (Le Diplo) bünyesinde çıkan Kürtçe gazete tekrar yayına başlayacak. Gazetenin koordinatörü Ciwan, “Herkes dünyada olup bitenleri artık Kürtçe okuyabilecek” dedi

Le Monde diplomatique Kurdi yayına başlıyor / Fotoğraf: Le Monde

Editörlüğünü Serge Halim’in üstlendiği ve aylık çıkan Le Monde diplomatique (Le Diplo) 1 Mayıs 1954'te Fransa’da kuruldu.

66 yıllık geçmişe gazete, 2010-2015 yılları arası Le Monde diplomatique Kurdî olarak da hizmet verdi.

30’üncü sayısından sonra online olarak yayına devam Le Monde diplomatique Kurdî, toplam 48 sayıya kadar yayın yaptı.

Kürtçe gelecek nesillere aktarılacak

Le Monde diplomatique Kurdî, yayın yaptığı dönemde Kürt aydın, entelektüel ve akademisyenlerinin siyasi gündemi değerlendiren yazılarıyla dikkati çekti. Ancak bir süre sonra yayınlarına son verdi. 

Gazete, akademisyen, siyasi gözlemci, yazar ve Kürtçe dili ile ilgilenen herkesin dünyada olup bitenleri artık (daha akıcı ve standart bir Kürtçe ile okuyabileceği), Kürtçe’nin gelişimi ve gelecek nesillere aktarımı iddiasıyla tekrar yayın hayatına başlayacak.

 

Le Monde diplomatique Kurdi yayına başlıyor
Le Monde diplomatique Kurdi yayına başlıyor / Fotoğraf: Twitter

 

PDF formatında ve 48 sayfadan oluşacak Le Monde diplomatique Kurdî, yeni yayın döneminde Le Monde diplomatique’de olduğu gibi abone sistemi ile şubat ayında 49'üncü sayısıyla okurlarının karşısına çıkacak. 

Gazete içerik açısından yüzde 70’i Le Monde diplomatique’de yer alan yazı ve haberlerin çevirisinden, geriye kalanı ise kendi redaksiyonundan oluşacak.

Daha önce Le Monde diplomatique Kurdî'nin editörlüğü yapan ve uzun yıllar boyunca televizyon, gazete ve internet sitelerinden oluşan birçok medya kuruluşunda çalışan gazetenin koordinatörü Yado Ciwan, Independent Türkçe’ye konuştu.

"Le Monde diplomatique Kurdî birçok kuruluşa Kürtçenin doğru yazımı konusunda öncülük etti"

Gazetede siyasi ve bilimsel makalelerin dışında iki sayfa kültür-sanat sayfasının da olacağını kaydeden Ciwan, yazı yazma yeteneği olan, rüştünü ispatlamış ve gündemi değerlendirebilecek kişilerden yazılar talep edeceklerini söyledi.

Çıkacak gazetede şimdilik 10 civarında kişinin çalışacağını belirten Ciwan, “Gönüllülük esasına göre çalışacakların yanında freelance (serbest çalışan) çalışanlar da olabilecek. Gazetenin yaklaşık yüzde 70’i çevirilerden oluşacak. Bunları da Le Monde diplomatique Kurdî'nin havuzda biriken ve Kürt kamuoyuna uygun yazı ve haberlerden seçeceğiz. Tabi bunlara da redaksiyon kurulumuz karar verecek” dedi.

Ciwan, 5 yıl boyunca Le Monde diplomatique Kürtçe çıkan gazetenin, Kürtçe yayın yapanlar arasında kalitesi ve standart dili ile iyi hizmetler verdiğini ileri sürerek, Le Monde diplomatique Kurdî'nin birçok kuruluşa öncelik ettiğini savundu.

eg.jpg
Yado Ciwan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Birçok ge ve yayınevi eserlerimizden faydalandı"

Geçmişte dilin doğru kullanımı ve standart hale gelmesi için gazete bünyesinde iki tane kitap çıkarttıklarını aktaran Ciwan, devamında şu ifadelere yer verdi:

Kürtçe’nin standardının yerleşmesi için danışma ve yayın kurulumuzda yer alan Malmisanij ve Mustafa Aydoğan gibi birçok dilbilimcinin mutabık olduğu iki tane kitap çıkardık. Kürtçe yayın yapan birçok yayınevi ve gazete eserlerimizden istifade ediyor. Birçok kişi kitaplarımızı esas alarak eserlerini yazıyorlar diyebilirim. Le Monde diplotique’de yayınlanan makalelerin anlaşılır ve temiz bir şekilde Kürtçe’ye çevrilmesi ve var olan Le Monde geleneği ve kurumsal imkanlarını Kürtçe'ye kazandırmaya çalıştık. Bunu önemli bir hizmet olarak görüyoruz. Yeni dönemde de aynı sistemi devam ettireceğiz.

“Kürtçe gazete Rupel Medya çatısı altında çıkacak”

Amaçlarının Kürtçe’nin gelişimi ve gelecek nesillere aktarımında hizmet etmek olduğunu ifade eden Ciwan, Kürtçe ile alakalı herkesin dünyada olup bitenleri artık Kürtçe okuyup öğrenebileceğini kaydetti.

Yeni yayın döneminde Le Monde diplomatique Kurdi gazetesinin Rupel Medya çatısı altında yayınını sürdüreceğini anlatan Ciwan, “Rupel Medya çatısı altında kitap çıkaran yayınevimiz ve albüm çıkaran Pelrecords müzik şirketimiz var. Kürtçe gazetede bu çatı altında çıkacak. Projenin sahibi ve aynı zamanda şirketin yönetim kurulu başkanı Murat Satık’tır. Aynı zamanda ticaret ile uğraşan Murat Bey kazandığının bir kısmını böyle Kürt kültür ve yayın gibi alanlarda hizmet için ayırıyor" diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU