Libya tezkeresine dünyadan tepkiler: Petrol zengini ülke vekalet savaşına sahne olabilir

Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme kararının kabul edilmesine bazı ülkelerden eleştiri gelirken, yabancı basında yer alan haberlerde çatışma halindeki bu ülkede krizin artabileceği yorumları yapıldı

339 milletvekili bulunan Cumhur İttifakı'nın "evet" diyeceğini duyurduğu tezkereye TBMM'deki oylamada 325 "evet" çıktı (AFP)

Libya'ya asker göndermeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 84 ret oyuna karşılık 325 oyla kabul edilirken, karar dünyada yankı uyandırdı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la telefonda görüştüğü ve Erdoğan’ı “yabancı müdahale” konusunda uyardığı belirtildi.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Hogan Gidley’nin yazılı açıklamasında, “Liderler ikili ve bölgesel meseleleri ele aldı. Başkan Trump, dış müdahalelerin Libya'daki durumu karmaşık hale getirdiğine işaret etti” ifadelerini kullandı.

Üç ülkeden ortak açıklama: Barışçıl çözüm çabasını baltalıyor

Akdeniz’in hızla gelişen gaz sahalarındaki doğalgazı Avrupa'ya taşıması planlanan bin 900 kilometrelik boru hattının inşası için dün anlaşma imzalayan İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden de tepkiler geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğu Akdeniz ve Libya krizi ekseninde gelişen son olaylar gündemin ilk sıralarına yerleşirken, Türkiye’yle Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasında kasım ayında imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası'nın ardından Atina’da gerçekleşen törende buluşan üç ülkenin liderleri TBMM’den çıkan karara itiraz etti.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nicos Anastasiades ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ortak açıklamasında, “Bu hamle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya silah ambargosu uygulama kararına karşı büyük çaplı ihlal teşkil ediyor ve uluslararası kamuoyunun Libya savaşına barışçıl ve siyasi çözüm bulma çabalarını ciddi derecede baltalıyor” ifadelerine yer verildi.

Üç ülke ayrıca, Türkiye’ye “Libya’nın ulusal egemenliğini ve bağımsızlığını bozabilecek asker yollama kararından vazgeçmesi” çağrısı yaptı.

Kararı kınayan Arap Birliği Suheyrat’ı hatırlattı

Diğer taraftan Arap Birliği, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme konusunda yetki veren kararı şiddetle kınadıklarını bildirdi. Yapılan açıklamada birliğin, Libya’da siyasi çözüm için tek kaynak gördükleri Suheyrat Anlaşması’nın tamamen uygulanmasına dair süreci destekledikleri kaydedildi.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kurulmuştu.

BM Güvenlik Konseyi, UMH Başkanlık Konseyi’ni Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

Mısır: En sert ifadelerle kınıyoruz

Asker gönderme kararını kınayan bir diğer ülke Mısır oldu. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Mısır Arap Cumhuriyeti, Türkiye hükümetiyle Serrac arasında 27 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da imzalanan Mutabakat Muhtırası ve Askeri İş birliği anlaşması gereği, Libya'ya asker gönderilmesi tezkeresinin parlamentodan geçmesini en sert ifadelerle kınıyor” dendi.

Rusya: Krizi daha da derinleştirebilir

Rusya Devlet Duması Uluslararası İşler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy ise Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM’de kabul edilmesinin "endişe verici" olduğunu söyledi.

Trablus'un talebi doğrultusunda Libya'ya asker göndermenin krizi daha da derinleştirebileceğini ve karmaşık hale getireceğini öne süren Slutskiy, BM’nin arabuluculuğu ve tüm uluslararası toplumun çabalarıyla Libya'daki krizi çözmek için barışçıl yollar aramaya devam edilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

NYT: Güç gösterisinde bulunan Türkiye Libya’ya asker gönderecek

Libya tezkeresi dış basında da gündem oldu.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, “Güç gösterisinde bulunan Türkiye Libya’ya asker gönderecek” başlığıyla verdiği haberinde, petrol zengini ülke için verilen savaşta yeni bir aşamaya geçildiğini ve söz konusu kararın “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin istikrarsız bir bölgede güç simsarı olması amacının işareti” olduğunu savundu.

WSJ: Petrol zengini ülke vekalet savaşına sahne olabilir

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi de “Türkiye Libya’ya birlik göndermek için yasal zemini hazırladı” başlıklı haberinde, “Bu hamle Washington’da kaygılara yol açıyor, petrol zengini ülke derinleşen vekalet savaşına sahne olabilir” yorumunda bulundu.

Haaretz: Hemen asker gönderme ihtimali düşük

İsrail’in sol eğilimli Haaretz gazetesiyse, Türkiye’de meclisin Libya’da iç savaşın tırmanışa geçtiği sırada bu ülkeye asker gönderme kararını onayladığını aktarırken, “Analistler ve yetkililer Ankara’nın hemen asker gönderme ihtimalinin düşük olduğunu, daha ziyade askeri danışman ve ekipman gönderileceğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

JP’den Doğu Akdeniz yorumu: Erdoğan’ın egosuna darbe

İsrailli Jerusalem Post (JP) gazetesinden Alaeddin Saleh’in son enerji anlaşmalarına dair kaleme aldığı “Ankara’nın artan hırsları Doğu Akdeniz’de gerilimi körüklüyor” başlıklı yazısındaysa, “Ankara’nın eylemleri sürpriz olmadı ve bölge ülkelerinin ortak çıkar alanlarında işbirliğini artırıp Türkiye’nin rolünü görmezden gelmesi karşısında artan rahatsızlıklarını da bir kez daha gösterdi. İster Libya'da ister Suriye'de destansı girişimleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin enerji sektöründe bölgesel bir işbirliğine dair potansiyel platformdan çıkarılması, Doğu Akdeniz’deki nüfuz bölgelerini gözden geçirmeyi planlayan Erdoğan'ın egosuna ciddi bir darbe olmuş gibi görünüyor” yorumu yer aldı.

Guardian: Hafter güçleri üzerinde baskı kurma amacı taşıyor

Kararın “Türkiye’nin müdahale tehlikesine karşı korkuları artırdığı” yorumunu yapan Birleşik Krallık basınından Guardian gazetesiyse “İlk etapta büyük ölçüde sembolik görülen bu hamle, uluslararası düzeyde meşru sayılan Fayiz Serrac yönetimindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne meydan okuyan General Halife Hafter liderliğindeki rakip güçler üzerinde baskı kurmayı amaçlıyor” değerlendirmesini yaptı.

Haberde ayrıca, “Türkiye’nin aralarında Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de olduğu rakiplerine karşı diplomatik ve askeri güç gösterisinde bulunduğu bir bölgede yeni potansiyel bir cephenin açıldığının işareti” iddiasına yer verildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU