Mobilyada yeniden KDV indirimi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, mobilyada yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e çekildiğini ve tarım kredi faizlerinin düşürüldüğünü duyurdu

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye İçin Değişim Başlıyor" programı kapsamında Çanakkale'de iş insanları ile bir araya geldi. 

Reel sektörü bakanlık olarak desteklediklerini vurgulayan Albayrak mobilyadaki katma değer vergisinin (KDV) yüzde 18'den yüzde 8’e düşürüldüğünü söyledi. 

Albayrak, sektör temsilcilerine seslenerek “İhracatta da aynı oranda artış hedefi koymamız lazım” dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı, “Bu maliyetler hem iç piyasaya yansıyacak hem de ihracatı ve istihdamı artıracağımızın sözünü Kayseri de vermişlerdi, Çanakkale de veriyor mu?” diye konuştu. 

Ekonominin hareketlenmesi, enflasyonla mücadeleye destek ve kur etkisiyle daralan bazı sektörleri canlandırmak için Kasım 2018'de başlatılan KDV ve ÖTV indirimleri önce 31 Aralık'a daha sonra yerel seçimlerin olduğu 31 Mart 2019'a kadar uzatılmıştı. 

Mobilya sektöründeki  yüzde 18 yerine, yüzde 8 KDV oranı uygulaması daha sonra 30 Haziran'a kadar devam ettirilmişti. 

Tarım kredi fazilerinde indirim

“Çiftçilerimizin de en reel sektörün yanında olduğumuz kadar yanlarındayız” diyen Albayrak kamu bankalarının esnaf kredilerinde ve tarımsal kredilerde uyguladığı faiz oranını yüzde 12’den yüzde 9’a çektiğini duyurdu. 

Ziraat Bankası, tarımsal sübvansiyonlu kredilerde faiz oranını kasım ayında yüzde 16'dan yüzde 12'ye indirmişti. 

Albayrak, Hazine tarafından verilen destekle beraber bu oranın daha da düşeceğini belirterek “Bu şu demek hâlihazırda tarımsal kredilerdeki yüzde 25 ila yüzde 100 oranındaki Hazinemiz tarafından faiz sübvansiyonu uygulandığından dolayı bu oran ortalama yüzde 5'in altına düşecek” dedi. 

Bakan Albayrak, “Yüzde 6-7'ler değil artık yüzde 5, yüzde 4,5 hatta 0'a kadar inecek durumda. Özellikle tarımsal kredilerde yüzde 6'lık faizin de yüzde 0 ile 4,5 aralığına gerileyeceğini buradan müjdelemek istiyorum” diye konuştu. 

Mayıs 2019’da açıklanan İVME Paketi’ni hatırlatan Albayrak, “'Bizim büyüme politikamız da kaynak kullanma politikamız da bankacılık sektörü.' dedik. Artık bundan sonra bankacılık sektörünün bu ivme ile uyumlu bir kredi büyümesi artık bankacılık sektörünün ana çıtası olacak" ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU