Netanyahu, İsrail'i hükümet kuramama krizine sürüklüyor

Netanyahu’nun parti içindeki seçimlerde kazandığı büyük zafer, hakkındaki suç dosyalarının görmezden gelinmesini sağlamanın yanı sıra ikinci plandaki bir meseleye dönüştürdü

Binyamin Netanyahu / Fotoğraf: Reuters

Likud Partili milletvekili Gideon Saar’ın parti başkanlığını elde edebilmek için sarf ettiği yoğun çabalarına ve sağcı ve solcu siyasi çevrelerden gelen Binyamin Netanyahu’nun 2 Mart 2020’de yapılması planlanan parlamento seçimlerine katılabileceği uyarılarına rağmen Netanyahu, partisi içinde yapılan liderlik seçimini yüzde 72 oy oranıyla kazanarak yeniden Likud’un başına geçti.

Netanyahu bu zaferle birlikte, Mavi-Beyaz İttifakı'nın lideri Benny Gantz'ın karşısına seçimlerde güçlü bir rakip olarak çıkmayı başardı.

Ancak bu durum özellikle Gantz’ın Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’yle ittifak kurmamaya yönelik tutumunu bir kez daha yinelemesinin ardından İsrail’de hükümet kurulamasıyla baş gösteren bir krize sokabilir.

İsrail eylül ayından bu yana hükümetin kurulamamasından kaynaklı bir krizle karşı karşıya.

Merkez sağ ve merkez sol partiler ortaya bir hükümet çıkarılabilecek çoğunluğu sağlayamıyorlar ve bu da ülkede içinden çıkılamayan bir döngüye neden oluyor.

Büyük zafer

Netanyahu’nun parti içindeki seçimlerde kazandığı büyük zafer, hakkındaki suç dosyalarının görmezden gelinmesini sağlamanın yanı sıra ikinci plandaki bir meseleye dönüştürdü.

Netanyahu zaferinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu büyük bir zafer. Likud Partisi’ni gelecek seçimlerde büyük bir zafere, İsrail'i ise eşi benzeri görülmemiş başarılara taşımaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte Netanyahu, hakkındaki suçlamalardan ve hapse girme riskinden ziyade siyasi bir lider olarak İsrail gündeminin ve gazete manşetlerinin zirvesinde yeniden yerini aldı.

Seçim kampanyası merkezinden yaptığı açıklamada Netanyahu, "Büyük bir zafer. Likud üyelerine güvenleri, destekleri ve sevgileri için teşekkür ederim. Yardımınızla Likud Partisi’ni gelecek seçimlerde büyük bir zafere, İsrail'i ise eşi benzeri görülmemiş başarılara taşımaya devam edeceğim" şeklinde konuştu.

Netanyahu karşıtı kampanya

Üçüncü seçimlerden sonra hükümet kurma konusunda attığı her adımda başka bir sorunla karşılaşan Benny Gantz, Likud Partisi’ndeki seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, "Hukukun üstünlüğünden bahseden (Ze'ev Vladimir) Jabotinsky ve (Menahem) Begin hareketi, hakkında üç ayrı iddianame bulunan ve hukukun üstünlüğünü hiçe sayarak kişisel dokunulmazlık elde etmeye çalışan bir lider seçti" dedi.

Öte yandan Netanyahu, haklarında suçlamalar olan kişileri bakanlık görevine getirmeyeceğine dair mahkemeye verdiği sözü çiğneyerek, Birleşik Tevrat Yahudiliği (UTJ) partisinden Sağlık Bakan Yardımcısı Yaakov Litzman’ı Sağlık Bakanı olarak atandığını duyurdu.

Litzman hakkında iddianame sunulabilir. Çünkü polis, Litzman’ın yolsuzlukla ilgili iki davada rüşvet almak, sahtekarlık yapmak ve görevi kötüye kullanmaktan suçlanmasını ve yargılanmasını talep etti.

İlk davada Litzman’ın yakın arkadaşlarından birinin sahibi olduğu bir restoranın kapatılmaması için bakanlık çalışanlarına şahsi çıkar elde edebilecekleri tekliflerde bulunduğundan şüpheleniliyor.

İkinci davada ise Litzman, aralarında yakın akrabası Malka Lafer’in de yer aldığı ve 18 yaşın altındaki çocuklara karşı cinsel istismarda bulunmaktan suçlanan psikiyatristlerin Avustralya’ya teslim edilmesini engellediğinden şüphe ediliyor.

Refah ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Diaspora Bakanlığı makamlarını da elinde bulunduran Netanyahu, bu makamlardan birine Şas Partisi’nden İsrail Parlamentosu Knesset üyesi bir ismi getireceğini açıkladı.

Netanyahu, sağcıları çekmek için işgali genişletmeyi planlıyor

Likud Partisi’ndeki lider seçimi öncesinde Netanyahu, seçim kampanyasını başlatırken hükümet kurma görevinin yeniden kendisine verilmesi umuduyla sağcıları kendisine çekebilmek için yeni işgal projelerine odaklandı.

Ürdün Vadisi'ni ve Ölü Deniz'in kuzeyini ilhak etme kararlılığını bir kez daha yineleyen Netanyahu, ABD’ya gideceğini ve Ürdün Vadisi ile işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan tüm yerleşim birimleri üzerinde İsrail egemenliğinin tanınmasını isteyeceğini söyledi.

Yaşanabileceklere karşı uyarı

Uzmanlar, önümüzdeki seçimlerde merkez solun ana hedefinin Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi iktidarını değiştirmek ve Benny Gantz'ı hükümetin başına gelmesini sağlayacak bir seçim sonucuna ulaşmak olduğunda hemfikirler.

Ancak mevcut durum Netanyahu'nun hükümeti kuracak en güçlü aday olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Bu beklentiler karşısında geniş kapsamlı bir kampanya başlatan siyasi partiler, halkı Netanyahu’nun tekrar seçilmesi halinde İsrail'in içine gireceği duruma karşı uyarıyorlar.

Kampanya "Açık ve ani tehlike" başlığı altında başlatılırken İşçi Partisi veya Meretz Partisi’nin Knesset'e girememesi ya da her ikisinin de seçimleri kaybetmesi halinde sağ kanat büyük bir zafer kazanacak ve Netanyahu, hakkındaki iddianamelere karşı kendisine dokunulmazlık veren ve ortak listeyi ezip Batı Şeria'yı ilhak etmeye çalışan bir koalisyonun tadını çıkaracak.

Bazı çevreler, İşçi Partisi lideri Amir Peretz’i Demokratik İsrail Partisi’yle müttefik olmayı reddederek Netanyahu'nun zafere ulaşmasının önünün açılmasına neden olmakla suçladılar.

İttifak kurulamaması sol eğilimli partilerin Knesset’ten uzaklaştırılması ve Netanyahu’nun zaferi olarak görülüyor.

İsrail merkezli Haaretz gazetesi tarafından aktarılan açıklamalarında Amir Peretz, Netanyahu'ya muhalif kanadın parçalanacağını ve ölümcül bir sona doğru hızla ilerlediğini söyledi.

Peretz, İşçi Partisi ve Demokratik İsrail Partisi içindeki fikir ayrılıkları ve kişisel rekabetin, birlikte yarışan ve seçimlerde zafer elde eden diğer partilerden daha az olmadığını belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

independentarabia.com/node/82341

DAHA FAZLA HABER OKU