Yeni yıl kararlarınızı başarıya ulaştırmanın yolları

Gerçek dışı bir karar, başarısız bir karardır

"Eğer bir şeyde gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, listenizde yapmak istediğiniz en önemli şeyi seçin ve ona odaklanın, sadece ona." (Pixabay)

Aynı hatayı tekrar ve tekrar yapıyoruz gibi gözüküyor, imkansıza yakın hedefler koyarak kendi ayağımıza sıkıyoruz.

Son 10 yıl boyunca tek bir kilo vermemiş olsak bile, bir yıl içinde 30 kilo veremeyeceğimizi kabul etmeyi reddediyoruz. 16 yaşından beri günde bir paket sigara içiyor olmamıza karşın sigarayı tamamen bırakabileceğimize kendimizi ikna ediyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soru-cevap platformu Quora'da bir kullanıcı şöyle diyor: "Ocak ayında spor salonuna azimle düzenli giden tanıdığım herkes mart ayının sonuna kadar dayanamıyor... Sebebini biliyor musunuz? Çünkü ocakta herkes tüm iyi niyetiyle her hafta spor salonuna gitmeye başlıyor ve martın sonuna kadar fos çıkıyor."

Neyse ki Quora'daki konuya hakim birkaç kişi gerçekçi, başarılabilir hedefler koymaya ve daha da önemlisi bu hedefleri cidden gerçekleştirmeye yardım edecek bazı önerilerde bulundu.

Ulaşılabilir kararlar için şu kuralları takip edin

Belirli – Kararınızın ayrıntılarını tam anlamıyla belirleyin. Muğlak hedefler gelecekte suistimal edebileceğiniz kaçamak noktaları yaratacaktır.

Ölçülebilir – Hedefinizin ölçülebilir olması gerekiyor, böylece onu başarıp başarmadığınıza dair kesin bir cevap elde edebilirsiniz. 

Dağıtılabilir – Eğer bu bir grup işiyse herkese dağıtılabilir olmalı. Muğlak görev dağılımlarından kaçının.

Gerçekçi – Kararınız gerçekçi değilse başarısız olur... Ana hedefinizi sizin için gerçekleştirilebilir daha küçük hedeflere bölün. Küçük adımlar kilit önemdedir.

Zamanı sınırı –Başarmak istediğiniz hedefin zaman sınırını belirleyin. 

Gerçekçi olun

Eğer yeni yıl kararlarınız 45  kilo vermeyi, Seattle'a taşınmayı, yeni bir kariyere başlamayı ve evlenmeyi içeriyorsa başarısızlığa, tükenişe, deliliğe veya daha kötüsüne uzanan bir yoldasınız demektir. Eğer bir şeyde gerçekten başarılı olmak istiyorsanız, listenizde yapmak istediğiniz en önemli şeyi seçin ve ona odaklanın, sadece ona.

Başarılarınızı üç aylık dönemler halinde değerlendirin

İyi amaçlarınız ve hedeflerinize ulaşmayı ne kadar başardığınızı kendinizle değerlendireceğiniz üç aylık "yönetim kurulu toplantısı" için şimdi karar verin, takviminize not alın. 1 Nisan, 1 Temmuz, 1 Ekim ve 31 Aralık; şapkanızı önünüze koyup kendinize karşı dürüst olmak için iyi günlerdir.

Alışkanlık haline getirin

Pek çoğumuz alışkanlıklara bağlı canlılarız ve bir şeyleri otomatik pilotta yapma eğilimindeyiz. Genel kanı yeni bir alışkanlık oluşturmanın yaklaşık 21 gün aldığıdır. Dolayısıyla ilk birkaç hafta kararlarınızı gerçekleştirmekte ciddi anlamda zorlanacaksınız. Ancak ondan sonra, kararınız bir alışkanlık haline gelir. Kendiliğinden otomatik bir hale gelecek ve üzerine çok fazla kafa patlatmanız gerekmeyecek.

Hedeflerinizi pek çok küçük hedefe bölün

Hedefinizi küçük parçalara bölün. Ve en küçük, en kolay adımla başlayın. Bir kez bir şeyler yapmaya başlayınca, devamını getirmek çok daha kolay olacaktır.

Amacınızı gerçekleştirmeyi kolaylaştırın

Hedefiniz her ne yapmaksa, onu basitleştirin. Eğer amacınız televizyon izlemeyi bırakmaksa, uzaktan kumandanızı saklayın. Eğer hedefiniz içki içmeyi bırakmaksa, arkadaşlarınızla barda buluşmayı kesin. Önceden plan yapın. Hedefinizin zorluğunu azaltın.

 

Bu makale ilk olarak 1 Ocak 2016'da yayımlandı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU