Türkiye ile Irak arasındaki sınır kapısı "güvenlik nedeniyle" kapatıldı

Hakkari Valiliği, Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok ilinin Amediye ilçesine açılan Üzümlü Gümrük Kapısı’nı ikinci bir emre kadar kapattığını duyurdu

Çukurca Belediye Başkanlığı hoparlörlerinden dün halka yapılan anonslarda, Çukurca Üzümlü Sınır Gümrük Kapısı'nın yarından itibaren ikinci bir emre kadar giriş ve çıkışlara kapatıldığı duyurusu yapıldı.

Hakkari Valiliği Independent Türkçe’ye konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınarak “Kapatılmayla ilgili duyurunun yakında Hakkari Valiliği’nin resmi internet sayfasında yayınlanacağını” söylemekle yetindi.  

Çukurca Belediyesi resmi internet sayfasında ise, “Hakkari Valiliği'nin kararıyla ilçemize bağlı Üzümlü Gümrük Kapısı 22.01.2019 tarihinden başlayarak ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” paylaşımı yapıldı.

Çukurca Belediye Başkan Yardımcısı Evren Bozkurt Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Biz belediye olarak Valilik ve Kaymakamlıktan gelen ilanları yayınlıyoruz. Bize kapatılması ile ilgili sadece duyuru yapın dediler. Kapatılan Üzümlü Gümrük Kapısı ile bir ilgimiz söz konusu değil” diye konuştu.

 

"Gümrük kapısı güvenlik nedeniyle kapatıldı"

Çukurca Üzümlü Gümrük Müdürlüğü’nden ismini vermek istemeyen bir yetkili ise, “Gümrük kapımız ikinci bir emre kadar güvenlik nedeniyle kapatıldı" dedi. Yetkili nasıl bir güvenlik riski öngörüldüğünün kendilerine de bildirilmediğini söyledi. 

Öte yandan Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Amediye ilçesine bağlı Kani Masi Nahiyesi Sorumlusu Serbest Akreyi, Rudaw medya grubuna yaptığı açıklamada, sınır kapısının kapalı olduğunu ancak açılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Sınırın kapatılmasıyla ilgili Hakkari Valisi ile Amedi İlçesi yetkilileri arasında iletişim olduğunu belirten kaynaklar, sınır kapısının yakın bir zamanda açılabileceğini kaydetti.

 

"Hem yolcu hem de firmalar mağdur"

Irak Kürdistan Bölgesi’yle çalışan bazı firmalar ise sınır kapısının kapatılmasının hem yolcu taşımacılığı yapan firmaları hem de yolcuları mağdur ettiğini, Valilik'ten gelecek açıklamayı sabırsızlıkla beklediklerini söylediler.

Çukurca ilçesi ile Duhok'un Amediye ilçesi sınırında 4 yıl önce açılan Üzümlü Sınır Kapısı hafta içi her gün 08:00 ila 17:00 saatlerinde faaliyet gösteriyordu. 

7 Mayıs 2015 tarihinde pasaportlu geçişlerin yapılmaya başlandığı sınır kapısında, günde ortalama 250 ile 750 arası araç giriş çıkış yapıyor.

DAHA FAZLA HABER OKU