Ruhani’den "İslam ülkeleri arasında bankacılık ve milli para birimi" önerisi

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “İslam ülkeleri ekonomik açıdan birbirini tamamlayan özelliğe sahiptir” dedi

Fotoğraf: AFP

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslam ülkeleri arasında bankacılık ve mali konularda özel mekanizmalar oluşturulmasının uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen 2019 Kuala Lumpur Zirvesi'nde konuşan Ruhani, İslam dünyasının kalkınmasının önünde kültürel, ekonomik ve güvenlik sorunları olduğunu belirtti.

İslam ülkelerinin doların küresel ekonomideki egemenliğinin önüne geçmek için bir yol bulması gerektiğini kaydeden Ruhani şöyle konuştu:

"İslam ülkeleri ekonomik açıdan birbirini tamamlayan özelliğe sahiptir. İslam ülkeleri arasında bankacılık ve mali konularda özel mekanizmalar oluşturulması, karşılıklı ticaretin milli para birimleriyle yapılması ve tercihli ticaret anlaşmaları imzalanması gibi konular ekonomi uzmanları tarafından değerlendirilmelidir"

"Yaptırımlar ABD'nin hegemonik planlarını sürdürme aracı haline geldi"

Ruhani, Washington yönetimi tarafından ülkelere uygulanan tek taraflı ekonomik yaptırımların, ABD'nin hegemonik planlarını sürdürmesi için bir araç haline geldiğini söyledi.

İslam ülkelerindeki istikrarsızlığa değinen Ruhani, sözlerine şöyle devam etti:

"Bazı Müslüman ülkelerdeki istikrarsızlık yabancı müdahalelerin önünü açmıştır. Suriye ve Yemen'deki savaş, Irak, Lübnan, Libya ve Afganistan'daki kaos ve istikrarsızlık, yerel aşırı düşünceler ve yabancı müdahalelerin birleşiminin bir sonucudur"

Ruhani, "Bazı Müslüman ülkelerdeki istikrarsızlık yabancı müdahalelerin önünü açmıştır. Suriye ve Yemen'deki savaş, Irak, Lübnan, Libya ve Afganistan'daki kaos ve istikrarsızlık, yerel aşırı düşünceler ve yabancı müdahalelerin birleşiminin bir sonucudur" değerlendirmesinde bulundu.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU