Tutuklulardan TBMM’ye cezaevi raporu: Kitaba yasak, gazete sayfasına sansür

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlüler, cezaevinde yaşanılanları rapor haline getirerek TBMM’ye gönderdi. Raporda, tutuklu ve hükümlülerin pek çok hakkının engellendiği ifade edildi

Fotoğraf: Pixabay

Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlüler, yaşadıklarını “Hak Gaspları Raporu” başlığıklı bir raporla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderdi.

Independent Türkçe’nin ulaştığı raporoda; tecrit, disiplin cezaları, kitap ve dergi yasakları, mektup ve sohbet kısıtlamaları ile temel ihtiyaç sorunları anlatıldı. 

“2019 Ekim Ayı Hak Gaspları Raporu” başlığıyla tutuklu ve hükümlülerin anlattıklarından öne çıkanlar şöyle:

Kitaba tekrar yasaklama kararı: Bir tutukluya, 2017 yılında “Diren Sol Yanım” isimli şiir kitabı geldi ancak teslim edilmedi.

Mahkumun yaptığı itiraz, tam iki yıl sonra kabul edildi. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına rağmen cezaevi idaresi tarafından “kitaba tekrar yasaklama kararı aldık” denildi. Tutuklunun kitabını alamadı. 

Gazetesi sayfasına sansür: Bir tutuklunun abonesi olduğu BirGün gazetesinin 21 Ekim 2019 tarihli sayısının 7. sayfasında bulunan bir haber kesilerek verildi. (Gazete’nin 7. sayfasında “Cezaevi’nde TELE-1 yasağı” başlığı ile cezaevinde TELE-1 televizyon kanallarının gerekçe gösterilmeden yayından kesildiği anlatıldı.)

Haberin kesilerek verilmesi “hükümlü ve tutuklulara yönelik gerçekleştirilen uygulamaların habere yansıtılmasında iftira, yalan yanlış iddialar ve kamu görevlilerini küçük düşüren, karalayan, mesnetsiz yorumlara yer veren asılsız bir haber” olarak gerekçelendirildi.

Yasaklama kararında “adı geçen gazetenin yayın ilkesinin ceza infaz kurumu mevzuatı ile bağdaşmaması” ifadeleri yer aldı. 

Açlık grevine ceza: Tutuklu ve hükümlülere; ziyaret yasağı, etkinlikten men cezası, ücretli işten yoksun bırakma cezası, mektup ve telefon yasağı gibi disiplin cezaları uygulandı.

Bir tutukluya da “adalet” talepli açlık grevini ölüm orucuna dönüştüren cezaevi arkadaşına destek için yaptığı bir haftalık açlık grevi nedeniyle iki ay ücretli işinden yoksun bırakma cezası verildi. 

Mektuplar verilmedi: Bir tutukluya gelen 17 sayfalık mektubun 14 sayfası, “sakıncalı” bulunarak verilmedi. Yasaklama kararında, “propaganda” ve “hakaret” gerekçesi yer aldı.

Bir tutuklunun amca kızından gelen mektup, “hükümeti kısmen karalama" kararıyla verilmedi. 

Üç yıldır tecrit: Cezaevindeki 6 tutuklu, ağırlaştırılmış müebbet kararı olmamasına rağmen Aralık 2016’dan beri tek kişilik hücrelerde tutuluyor.

Başka tutuklularla sohbet hakkını kullanamıyor, havalandırma kapısı asgari sınır olan bir saat açık tutuluyor. 

Tek çeşit yüksek fiyat: Cezaevi kantininde pek çok temel ihtiyaç satılmıyor. Biten ürünlerin yerine yenisi bazen haftalarca gelmiyor. Satılan ürünler ise tek çeşitte ve yüksük fiyatla satılıyor.

Birçok kırtasiye malzemesi ise yıllardır yok. Sigara, tütün, şeker, meyve suyu, kahve gibi ürünler “sayım var” denilerek verilmiyor. 

Sıcak su kısıtlaması: Sıcak su günde bir saat 45 dakika veriliyor. 45 dakikalık kısmı sabah saat 05.00-05.45’te veriliyor. 

Independent Türkçe'nin Adalet Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgilere göre; mahkumların kitaplara sağlıklı erişimi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir protokol imzalandı.

Bu kapsamda mahkumlar diledikleri kitapları kütüphaneleri veri tabanından gözlemleyerek talep edebilecek ve kitaplar kütüphanelerden temin edilecek. 

Cezaevlerindeki kantin fiyatlarına yönelik eleştiriler hakkında ise bakanlık yetkilileri, kantin fiyatlandırmasının dışarıdaki değerlerin altında olduğu belirtti ve dönem dönem cezaevlerindeki yurttaşlara fazla gelebildiği değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU