Saadet Partisi'nin İstanbul stratejisi: Ali Müfit Gürtuna ikna edilirse hesaplar değişir

24 Haziran öncesi Gül’ün çatı adaylığı için çalışan SP'nin 31 Mart stratejisi ise “belirleyici” olabilmek. Ankara’da milliyetçi kökenli bir ismin adaylığı tartışılırken İstanbul için konuşulan isim eski başkanlardan Gürtuna

24 Haziran 2018'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Abdullah Gül'ün "çatı adaylığı" için yapılan çalışmalarda aktif rol üstlenen Saadet Partisi, 31 Mart yerel seçimleri için çalışmalarını hızlandırdı.

24 Haziran seçimlerinde CHP ve İYİ Parti ile birlikte Millet İttifakı’nın bir bileşeni olan SP, birçok il ve ilçede adaylarını belirledi. Parti, Ankara ve İstanbul için yoğun bir mesai yürütüyor. 

Independent Türkçe’nin parti kaynaklarından edindiği bilgilere göre SP, Ankara adaylığı için milliyetçi kökenli bir isim üzerinde duruyor. Konuşulan isimlerden biri Büyük Birlik Partisi’nin eski genel başkan yardımcısı Remzi Çayır. Milliyetçi camia içinde tanınan bir isim olan Çayır, geçtiğimiz yıl partisinden istifa etmişti. 

Yavaş destek istedi

Ankara’nın iddialı adaylarından Mansur Yavaş’ın SP lideri Temel Karamollaoğlu'na ziyareti de bu süreçte geldi. Adaylığı 18 Aralık’ta CHP tarafından ilan edilen Yavaş’ı İYİ Parti de destekliyor. 21 Ocak’ta SP Genel Merkezi’nde Karamollaoğlu’nu ziyaret eden Yavaş, “Eğer aday çıkarmayacaksanız destek isteriz” dedi. 

CHP endişeli

2014’te yapılan seçimlerde yine CHP çatısı altında seçimlere katılan Yavaş, o dönem AK Parti adayı olan Melih Gökçek’le kıyasıya bir yarış içine girmişti. Seçimlerde Gökçek 1 milyon 417 bin oy alırken Yavaş ise 1 milyon 385 binde kalmıştı. Her oyun değerli görüldüğü 31 Mart seçimlerinde Saadet Partisi’nin adayının belirleyici bir rolde olacağı ifade ediliyor. 

SP’nin milliyetçi kökenli bir aday göstermesiyle hem Cumhur İttifakı’nın adayı Özhaseki'ye hem de CHP'nin adayı Mansur Yavaş’a gidecek oyların bölüneceği olasılığı üzerinde duruluyor.

 

 

İstanbul’da Gürtuna gündemde

SP’nin İstanbul için ise eski belediye başkanlarından Ali Müfit Gürtuna ismi üzerinde durduğu öğrenildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Siirt’te şiir okumasının ardından hakkında siyaset yasağı ve hapis cezası verilmesinden sonra belediye başkanı olan Gürtuna, 1999 seçimlerinde de yine bir milli görüş partisi olan Fazilet Partisi adayı olarak büyükşehir için yarışmış ve seçimi kazanmıştı. Gürtuna 2004 yılına kadar belediye başkanlığı yaptı. 

"Gürtuna’nın potansiyeli: Yüzde 6"

Saadet Partisi’nin bir araştırma şirketine yaptırdığı anket sonucuna göre, Gürtuna’nın aday olması durumunda yüzde 6 oy alacağı öngörülüyor. Oyların büyük kısmı bir dönem AK Parti’yi destekleyen kesimlerden geliyor.

Parti kaynaklarına göre Gürtuna adaylığı “henüz” kabul etmedi. Ancak partinin ikna çalışmaları devam ediyor.

DAHA FAZLA HABER OKU