Bilim adamı doğmamış bebeğin genleriyle oynadı, şimdi nasıl cezalandırılacağı konuşuluyor

Yürütülen soruşturma neticesinde, Çinli bilim adamı He Jiankui’nın Çin kanunlarını deldiği için ceza alması bekleniyor

He Jiankui - Çinli bilim adamı / Fotoğraf: Twitter

Genleri ile oynanmış ilk bebek projesine imza atan Çinli bilim adamı He Jiankui’nın, Çin yasalarına karşı geldiği gerekçesiyle cezalandırılacağı duyuruldu.

Xinhua haber ajansına göre, soruşturma neticesinde Jiankui’nin Çin kanunları delerek hiçbir yardım almadan bu deneyi organize ve finanse ettiği ortaya çıkarıldı.

Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (SUSTech) kovulduğu açıklanan Jiankui, AIDS virüsüne karşı dayanıklı olmaları için iki bebeğin genleriyle oynadığını geçtiğimiz kasım ayında açıklamıştı.  

Çin, açıklamanın hemen ardından Jiankui’nin çalışmalarını durdurmuştu.  

Çin'de “Etik veya ahlaki prensipleri ihlal eden” embriyo araştırmaları kanunen yasak. Yeniden üreme amacıyla gen düzenleme ABD ve Avrupa’da da yasaklanmış durumda.

Çinli bilim adamı Jiankui CRISPR-Cas9 teknolojisini kullanarak ikiz kız çocuklarının embriyonik genlerini değiştirdiğini uluslararası bir konferans anında açıklamıştı. Bu olay kendi ülkesinde ve dünyada yankı uyandırırken büyük tepkiye sebep olmuştu.

Yüzlerce Çinli ve yabancı bilim insanı ise yeniden üreme amacıyla embriyoda gen düzenleme işleminin etik olmadığını açıkladı.

Bu olayın ortaya çıkmasının ardından Çinli yetkililer insan geniyle oynama alanındaki tüm araştırmaların askıya alındığını duyurdu.

Genleriyle oynanan ve doğmuş olan ikiz bebekler Lulu ve Nana’nın yanısıra, Jiankui tarafından genleriyle oynanmış ve henüz doğmamış bir embriyonun daha olduğu öne sürülüyor. Yine genetiği Jiankui tarafından değiştirilmiş ancak döllenmeyen 5 embriyo daha olduğu iddialar arasında.

İkiz bebeklerin ve henüz doğmamış bebeğin devlet gözetimi altında tutulacağı söyleniyor.

DAHA FAZLA HABER OKU