Irak'ta protestocular hedeflerine adım adım yaklaşıyor

Anayasaya göre Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 18 Aralık’a kadar yeni bir ismi hükümeti kurmakla görevlendirmesi gerekiyor

Fotoğraf: AFP

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana kararlı bir şekilde taleplerini dile getiren protestocular, hedeflerine adım adım yaklaşıyor.

Irak kamuoyunda ‘Ekim Devrimcileri’ olarak da isimlendirilen göstericiler, bu ayın başında protestoların ilk meyvesini alarak birinci talepleri olan başbakanın görevi bırakması ve hükümetin düşmesi hedefinde başarılı oldu. Bazı siyasi parti ve gruplardan yapılan açıklamalar, göstericilerin parlamentonun feshi ve erken seçimlerin düzenlenmesi yönündeki ikinci talebin de gerçekleşmek üzere olduğunu gösteriyor.

Birçok siyasi parti yakın döneme kadar, parlamentonun geri kalan görev süresinin (3 yıl) tamamlanması için Başbakan Adil Abdulmehdi yerine bağımsız bir isim getirilmesi fikrini savunuyordu. Fakat görünüşe göre, meydanların oluşturduğu baskı ve güvenlik alanında yaşanan endişe verici gelişmeler, siyasileri söz konusu seçeneği yeniden gözden geçirmeye ve erken seçim talebini değerlendirmeye sevk etti.

Karar Koalisyonu Milletvekili ve Meclis Dış ilişkiler Komisyonu üyesi Zafir el-Ani, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Parlamentonun feshedilmesi ve erken seçimlerin yapılması hususunda siyasi partiler arasında bir tür fikir birliği var. Evet, Kürtler şu ana kadar bu konuda net bir pozisyon sergilemedi ancak buna karşı da çıkmadılar” ifadelerini kullandı.

Siyasi partileri erken seçim düzenleme fikrini kabul etmeye iten sebepler hakkında konuşan Ani, “Erken seçim halkın talebidir. Halk buna razıysa, bunun olmaması için engel var mı? Ülkenin endişe verici durumu dikkate alındığında meclisteki koltuğunu önemseyen hiçbir siyasetçi yok. Kendine güvenen aday olur ve kazanır” dedi.

Ani, seçim öncesi kurulacak geçici hükümetin görev süresine ilişkin ise şunları söyledi;

"Geçici hükümetin ömrü, Seçim Komiserliği’nin erken seçimleri düzenlemek için ihtiyaç duyduğu zaman aralığına bağlıdır. Yeni başbakanın seçildiği tarihten itibaren 6 ay ila 1 yıl arasında olmasını bekliyorum"

Anayasaya göre Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 18 Aralık’a kadar yeni bir ismi hükümeti kurmakla görevlendirmesi bekleniyor.

Ani, açıklamasının devamında, “Parlamento, göstericilerin talepleri ve Birleşmiş Milletler’in kriterleriyle uyumlu olması gereken seçim yasasının yeni formatını tartışmak için bugün toplanacak” dedi.

Sairun Koalisyonu Milletvekili Emced el-Ukabi, ise yaptığı son açıklamada, siyasi partiler arasında parlamentonun feshi ve erken seçimlerin düzenlenmesi hususunda görüş birliği olduğunu ifade etti.

Bu hafta başında yeni başbakan adayında aranacak şartlar listesi 120 milletvekilinin imzasıyla Cumhurbaşkanı Salih’e teslim edildi. Yeni başbakanın herhangi bir parti mensubu veya çifte vatandaş olmaması ve bağımsız bir ismin seçilmesi, öne çıkan şartlar arasındaydı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU