Akdamar Kilisesi’nin fotoğrafları New York’tan sonra Londra’da

‘Anadolunun saklı anıtları gün yüzüne çıkıyor’ projesi kapsamında düzenlenen ‘Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi’ Londra’da açıldı

Fotoğraf: AA

Daha önce Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Aya İrini Kilisesi'nde ve New York’ta meraklıları ile buluşan Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Sergisi’nin 3. ayağı Londra’da açıldı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından “Anadolunun saklı anıtları gün yüzüne çıkıyor” projesi kapsamında düzenlenen Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi’nin Fitzrovia’daki Noho Showrooms sergi salonunda düzenlenen açılış resepsiyonuna Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Şahak Maşaliyan, Ermeni Vakıflar Cematı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun da aralarında olduğu Türk ve Ermeni toplumundan temsilciler katıldı.

Serginin açılışında "Anadolu'nun Saklı Anıtları Gün Yüzüne Çıkıyor: Ahtamar" başlıklı film de İngilizce ve Türkçe olarak gösterildi.

Törende konuşan Maşaliyan,“Cumhurbaşkanımızın vizyonunun önderliğinde Ahtamar Kilisemize özel ilgi ve alaka gösterildi” ifadesini kullandı.

Kiliseye Türk devletinin ayırdığı kaynaklara dikkati çeken Maşaliyan, eserin bu sayede Türkiye’nin kültürel ve inanç turizmi için en gözde ziyaret yerlerinden biri haline geldiğini vurguladı.

Kilise hakkında bilgilerin, mimari çizim ve fotoğrafların yer aldığı kitap çalışmasının yanı sıra eserle ilgili detaylı dijital verilerin toplandığı "www.akdamarkilisesi.gov.tr" adlı internet sitesi de bulunuyor.  Bu sitede, yüksek çözünürlüklü sanal gerçeklik videolarına, 14 farklı noktadan çekilen 360 derecelik fotoğraflara ve İzzet Keribar'ın objektifinden çalışmalara ulaşılabiliyor.

Taş kabartmaları ile ünlü

Ermeni Vaspurakan Krallığı sırasında Hükümdar Gagik tarafından yapımına 915’te başlanan ve 921’de tamamlanan Akdamar Adası’ndaki Akdamar Kutsal Hac Kilisesi, hikayelerini İncil ve Tevrat’tan alan ve eşine dünyada az rastlanan zengin taş kabartmalarıyla öne çıkıyor.

Doğu-Batı Hıristiyan sanatında özel bir yere sahip olduğu belirtilen kilise, Ermeni mimarı tarihinin en önemli süslemelerini, çağının en kapsamlı duvar rölyeflerini sergiliyor.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU