İran'daki gösterileri bastırmakta kilit rol oynayan Suriye menşeli örgüt: Nehsa

Besic güçleri ile birlikte gösterilerin bastırılmasında aktif rol aldığını açıklayan Nehsa isimli örgüt isminden ilk kez söz ettiriyor

Fotoğraf: snn.ir

İran'da benzin zammının ardından patlak veren ve ülke genelinde onlarca kente yayılan kitlesel eylemler güvenlik güçleri ve paramiliter milis grupları tarafından bastırıldı.

Göstericilere yönelik sert müdahale sonrası Uluslararası Af Örgütü'ne göre şu ana kadar en az 161 kişi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin sayısının tahmin edilenden fazla olabileceği iddia ediliyor.

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlarda, Besic güçleri ile birlikte gösterilerin bastırılmasında aktif rol aldığını açıklayan Nehsa isimli örgüt isminden ilk kez söz ettiriyor.

“Nehsa’nın gösterileri kontrol altına almak ve rejimi savunmak için muhtelif şehirlerdeki varlığı” notuyla paylaşımlar yapılan muhtelif sosyal medya hesaplarında, Tahran’ın güneybatısındaki Melerd ilçesi, Tahran Üniversitesi ve Emir Kebir Üniversiteleri’nde bulunan örgüt amblemini taşıyan motosikletli şahısların yer aldığı görsellere yer verildi.
 


İranlı gazeteci Behnam Gholipour’un araştırma makalesi ile birlikte hakkında detaylı bilgilere ulaşılan Nehsa örgütü, kendisini “İslam coğrafyasının gönüllü kuvvetleri” diye tanıtıyor.
 


Nehsa’nın Telegram kanalından yapılan açıklamaya göre, örgüt mensupları ilk defa 2009 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerine şaibe karıştığı gerekçesiyle "Yeşil Hareketi" tarafından düzenlenen gösterileri bastırmak ve müesses nizamın istikrarını devam ettirmek için bir araya geldi.


"Nehsa örgütünün kuruluş amacı"

Besic Güçleri’ne bağlı haber ajansı Habergozari Danişcu (snn.ir)'da Nehsa için şu ifadeler yer alıyor:

Nehsa ya da diğer adıyla İslam Devrimi Muhafızları’nın gönüllü güçlerinin savaşı seven gençleri kendilerini Ali Hamaney ve Kasım Süleymani’nin aşıkları ve fedaileri bilerek hiçbir kuruma bağlı olmadan ve ücret almadan kendi iradeleriyle tekfircilerle savaşmak için Suriye’ye gittiler.

Nehsa’nın “Nab Cihadi” isimli Telegram kanalının Mikdad kod adlı admini, örgütün isimlendirme sürecini “Nehsa’yı başlarda özerk bir yapı olarak kurduk. Sonrasında bizim velimiz ve rehberimiz zaten var ve özerklik anlamsız bir şey dedik ‘İslam coğrafyasının gönüllü kuvvetleri’ ismini aldık” şeklinde izah ediyor.

Nehsa.jpg
Fotoğraf: snn.ir​​​​​​​


Örgüt üyelerinin Afganistan, Yemen, Irak ve Suriye’de aktif bulunduğunu belirten Mikdad, Suriye’deki gençlere İran İslam Cumhuriyeti’nin propagandasını yaptıklarını şu şekilde izah ediyor:

Suriye’de sahada bulunan güçlerimiz İran devriminin fikirlerini yaymakla meşguller. Eğer bunu yapmazsak Suriyeliler 10 yıl sonra bizimle karşı karşıya gelebilirler. Bosna’da başımıza gelen bela gibi. Geçmişte bizim eğitim verdiğimiz Bosnalı gençler bugün Suriye’de bize karşı savaşıyorlar.


Mikdad, Nehsa örgütüne üye olan gençleri ise şu şekilde niteliyor:

İslam ülkelerindeki savaşlara katılmak için hareket eden, kapıdan geçişine izin verilmediği için pencereden geçen gençler.

 
Nehsa’nın askeri kolu Suriye’de kuruldu

Örgütün askeri kolu Suriye’de iç savaş patlak verdikten sonra Mustafa Sadrzade tarafından tesis edildi. Huzistan doğumlu Sadrzade, Tahran’da Besic milisi olarak faaliyetlerde bulundu.

2013 yılında “Seyyid İbrahim” kod adıyla Suriye’de İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Ammar Tabur’unun komutanlığını yürüten Sadrzade, Şii Afganlardan müteşekkil Fatimiyyun Tugayı’nın komutan vekili oldu.

İran’ın, Suriye’deki önemli komutanlarından biri olan Sadrzade 2015 yılında Halep yakınlarında öldürüldü.

Nehsa örgütü, Mustafa Sadrzade, Hüseyin Kasimidana, Cevad Muhammedi ve Cevad Kuhsari gibi Suriye’de öldürülen İranlı önemli komutanları “şehitlerimiz” diyerek yad ediyor.

Mustafa Sadrzade, Suriye’de bulunduğu döneme ait bir video kaydında “Nehsa savaşmak için Suriye’ye gönderildi” ifadelerini kullanıyor.
 


Nehsa’nın İran’daki etkisi

Nehsa’nın “Nab Cihadi” isimli Telegram kanalının admini Mikdad, 2016 yılında Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından Telegram kanalından yaptıkları çağrı üzerine gösterici gençlerin Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde toplandığını aktardı.

O dönem Suudi Arabistan yönetimi aleyhinde sloganlar atan eylemciler elçiliğe girerek, binayı ateşe vermişti.

Öte yandan Nehsa örgütünün Tahran’da gösteri düzenleyen Gonabadi tarikatı dervişlerine de müdahale ettiği biliniyor. İran merkezli video paylaşım sitesi Aparat’ta yayınlanan videoda “Nehsa gençleri Gonabadi dervişlerini yenilgiye uğratan ilk şahıslar” ifadesi yer alıyor.

Tahran'da Şubat 2018’de Gonabadi tarikatı lideri Nur Ali Tabende'nin gözaltına alındığı iddiaları üzerine gösteri düzenleyen tarikat mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çatışma çıkmıştı.

Gösterilerin bastırılmasından sonra bazı tarikat mensupları "ulusal güvenliğe karşı eylemlerde bulunmak" suçlamasıyla hapse mahkum edilmişti.

Nehsa örgütünün “Nab Cihadi / Hayfa’yı füzelerle vuracağız” isimli Telegram kanalı Suriye’deki askeri gelişmelere dair bilgi aktardığı gibi siber faaliyetler de yürütüyor.

Devrim Muhafızları Ordusu’nun siber alanındaki karakolu olarak tabir edilen bu kanalın hacker ekipleri rejim karşıtı Telegram hesaplarını ele geçiriyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU