HDP erken seçim çağrısını yineledi: Ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti inşa edene kadar mücadele edeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Alevilere yönelik saldırılarla ilgili "İktidar yapılan işaretlemelere tepki gösteriyor. Yine şov peşinde, bunu yapanlar cezalandırılacakmış. Bunu yapanları cezalandırmak Alevi sorununu çözmez" dedi

Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Tunceli İl Kongresi'nde konuştu. Erken seçim çağrısını yineleyen Temelli, "Ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti inşa edene kadar mücadele edeceğiz" dedi. 

Kongrede, Tunceli'nin dünyaya örnek olabilecek bir yer olduğunun altını çizen Temelli, "Dersim tekçi ve faşist anlayışa karşı yüzyıllardır direniyor. Dersim direnmeyi bir yaşam biçimi haline getirdi. Dersim deyince karşımıza savaş platosu çıkıyor. Dayatmaya çalıştıkları senaryo budur. Bizde bu senaryoyu parçalayıp, yırtıp atarız. Bu anlayışlara karşı mücadelemiz sürecektir. 1937-38 katliam ve sürgünler günümüzde sürüyor. Bu iktidar tarihi tekerrür etmenin peşinde” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti inşa edene kadar mücadele edeceğiz” diyen Temelli, demokratik cumhuriyetin bir arada yaşama iradesi olduğunu ifade etti. Temelli, ülkenin tüm sorunlarına cevap olabilecek demokratik anayasanın kaçınılmaz olduğunu savundu.

"Alevi sorunu cezalandırmakla çözülmez"

Kürt sorunun çözümü için İmralı Adası'ndaki hapishanede tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ı işaret eden Temelli, son günlerde Alevilere yönelik saldırılar ve iktidarın bu soruna yaklaşımını eleştiren Temelli şöyle konuştu:

İktidar yapılan işaretlemelere tepki gösteriyor. Yine şov peşinde, bunu yapanlar cezalandırılacakmış. Bunu yapanları cezalandırmak Alevi sorununu çözmez. Alevi sorunu siyasetle çözülmesi gerekiyor. Ancak Alevileri yok sayan bir zihniyet var karşımızda. 17 yıldır hiçbir sorunu çözmediği gibi bu sorunları da büyütüyor.

Erken seçim isteklerini tekrarlayan HDP Eş Genel Başkanı, "Bu iktidar gidene kadar 7-24 ayaktayız. İktidarı tarihin çöplüğüne süpürene kadar bize durmak yok." ifadelerini de kullandı.

Konuşmaların ardından yapılan seçimde, İbrahim Kasun ile Nurşat Yeşil seçildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU