Slovakya'da yeni kürtaj yasa tasarısı: Kürtaj talep eden kadınlar, embriyo ya da fetüs görüntülerine bakmaya zorlanacak

Slovakya parlamentosu yasayı değerlendirecek

Eğer yasa kabul edilirse bu AB ülkeleri için bir ilk olacak (pxfuel)

Slovakya parlamentosunda değerlendirilen yeni yasa çerçevesinde kürtaj yaptırmayı planlayan kadınlar, embriyo ya da fetüslerinin görüntülerine bakmaya zorlanacak.

Cuma günü oylanacak yasa tasarısıyla ayrıca, teknik olarak mümkün olan durumlarda hamileliği sonlandırmadan önce kadınların "fetüsün kalp atışlarını" dinlemesi gerekecek.

Avrupa'da türünün ilk örneği olacak yasa aynı zamanda kürtaj "reklamı yapmayı" yasaklayacak ve bunu yayanlara fahiş para cezaları uygulayacak.

Geçen hafta aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü, Marie Stopes International ve Kadınların Güvenli Kürtaj Haklarına İlişkin Uluslararası Kampanya'nın (International Campaign for Women's Right to Safe Abortion) da bulunduğu 30 civarında kuruluşun imzaladığı açık mektupta tasarının geri çevrilmesi yönünde çağrı yapıldı ve tasarı "gerici" diye tanımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta "önerilen değişiklikler için herhangi bir tıbbi gerekçe sunulmadığı" belirtildi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına işaret edildi.

İnsan hakları grupları tasarıyı, kadın üreme haklarına zarar vereceğini ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerine "tehlikeli" bir emsal teşkil edeceğini söyleyerek eleştirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nde üst düzey kampanya yürütücüsü Monica Costa Riba, "Bu yasa Slovakya'daki kadınların üreme haklarını geriye götürmeye yönelik açık bir çaba" dedi.

Eğer kabul edilirse kadınların sağlığına ve refahına zarar verecek, güvenli kürtaj bakımına erişimlerini engelleyecek ve Slovakya'nın uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ihlal edecek. Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenli kürtaj talimatlarına göre önerilen değişikliklerin herhangi tıbbi bir zemini bulunmuyor. Aksine, kürtaj yaptırmaya yönelik engeller yaratmaya çalışıyor gibi görünüyorlar. Tüm parlamenterleri bu gerici tasarıyı reddetmeye davet ediyoruz. Eğer kabul edilirse Slovakya kadınlara böyle zorunluluklar getiren ilk AB üyesi ülke haline gelecek ve diğer Avrupa ülkeleri için tehlikeli bir emsal teşkil edecek.

Tasarı ülkede farklı partilerden destek alıyor ve kabul edilme ihtimali var. Focus ajansının eylülde yaptığı bir kamuoyu yoklaması halkın yüzde 55,5'inin kürtaj kısıtlamalarına karşı olduğunu, yüzde 34,6'sının da hamleyi desteklediğini ortaya koymuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU