Alevi Kültür Derneği Başkanı'ndan ironi: Nedir bu Alevilerin çocuklardan çektiği?

HDP’li Kenanoğlu’na göre 7 yılda 32 ayrı yerde Alevi evlerine işaret kondu ancak olaylar genellikle “çocuk işi" denilerek geçiştirildi. AKD Başkanı Demir, “Nedir Alevilerin çocuklardan çektiği?” diye ironi yaparken, Soylu’dan son olaya sert tepki geldi

Fotoğraf: AA

İzmir Gaziemir’de bir Alevi ailenin evinin duvarına “Defol Alevi” yazılarak çarpı işareti konuldu.

Alevilere yönelik yayın yapan Pir Haber Ajansı’na görüntülü demeç veren evin sahibi Bayram Şenel, 25 yıldır aynı mahallede oturduklarını ve kimseyle husumetleri olmadığını öne sürerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Polis geldi, resimleri çekti. Önce dediler ki ‘Sarhoşların işidir’. Sonra oğlum derneği arayınca ‘Bir yeri aradınız mı, kimseye haber verdiniz mi? Vermeyin’ dediler. Ondan sonra bizi karakola götürdüler, ifade verdik.

Konunun duyulmasının ardından kimi basın organlarında yer alan haberlerde olay yerine gelen polislerin “Birkaç çocuğun işidir” dediği iddia edildi. 

Bu arada kamuoyunda sert tepki çeken olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı. 

defolalevi.jpg
Son olarak İzmir'de yaşanan olay / Fotoğraf: Twitter

 

“Çocuk, sarhoş işidir denilerek geçiştiriliyor”

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir yaşananlara tepkili.

Daha önce de Alevilerin evlerine yönelik benzer tehdit içerikli yazılama veya işaretlemelerin olduğunu söyleyen Demir, yaşananlara ironi yaparak tepki gösterdi

Hiçbirinde olayın failleri doğru dürüst bulunamadı. Ne zaman bir Alevi evi işaretlense ya çocuk işidir ya sarhoş işidir denilerek geçiştiriliyor.  Nedir Alevilerin bu çocuklardan çektiği.

doğandemir.jpg
AKD Başkanı Doğan Demir / AKD

 

"32 işaretlemeden hiçbirinin faili bulunmadı"

HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ise Alevi evlerine yönelik tehdit içerikli yazı ve işaretlemelerin ilk olarak 29 Şubat 2012’de Adıyaman’da başladığını ve o tarihten bugüne kadar Erzincan, Elazığ, İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Mersin ve Manisa dahil olmak üzere basına yansıyan toplam 32 ayrı yerde olduğunu ve yüzlerce evin işaretlendiğini ancak hiçbirinin failinin bulunmadığını öne sürdü. Kenanoğlu şöyle konuştu:

Bir kere Adıyaman’da çocuklar yapmış denildi bu sonradan klasik açıklama haline geldi. Bir kerede Nurtepe’de DHKC’liler yaptı denildi o da doğru bilgi çıkmadı. Yaşanan olayların ardından vakayı inceledik, şunlar yapıldı, şu kişiler gözaltına alındı diye ciddi bir açıklama olmadı. Onun yerine polis memuru düzeyinde çocuklar yapmıştır, sarhoşlar yapmıştır gibi açıklamalar yapıldı.

“Ev işaretlemelerin Aleviler'de kötü bir anısı var”

Ev işaretlemelerin Maraş, Çorum katliamlarında benzerlerinin olması nedeniyle Aleviler arasında kötü anıları olduğunu söyleyen Kenanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Evi işaretlenen Alevi aileler ya da çevresindeki Aleviler bundan kötü etkileniyor. Sonuçta Maraş’ta evler işaretlenerek çoluk çocuk katlediler. Bunu çoluk çocuk işi diye geçiştirmek yerine ciddiye alınıp araştırılması lazım. Biz kesin şu yapmıştır, olay budur demiyoruz. Ama gerçeğin ortaya çıkarılması için de araştırılması gerekiyor. Belki alacak verecek işi de olabilir işin içinde ama aydınlatılmasa akıllara Maraş’ı getiriyor.

“Kapıya X işareti tehdittir. Suç sayılmalı”

Almanya’da Nazi işareti yapmanın suç olduğunu söyleyen Kenanoğlu, sözlerini şu teklifle tamamladı:

Çünkü Nazi işareti Almanya’da bir tehdit unsurudur. Almanya’da nasıl Nazi işareti tehdit anlamındaysa Türkiye’de de kapıya çarpı işareti koymak bir tehdittir.  Buna cezai bir düzenleme getirmek gerekiyor.

ali kenanoğlu.jpg
Ali Kenanoğlu / Fotoğraf. AA

 

Hükümet kanadından tepkiler yükseldi

Bu arada yaşanan olaya sosyal medya hesabında tepki gösteren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik meselenin “birkaç çocuk yapmıştır” denilerek geçiştirildiği bilgisinin doğru olmadığını iddia etti.

İzmir’de katıldığı toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “O eve yapılan işareti, kendi evime yapılmış işaret olarak görüyorum” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Arkadaşlarımız o kişiyi bulacaktır. İçişleri Bakanlığı olarak bizatihi tarafız bu olaya hukuken de tarafız. Adaletin önüne o kişi çıkacak ve bunun bedelini ödeyecek.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, olayın mezhepsel bir durum olmadığını, asayiş nedeniyle kavgaya dayandığının değerlendirildiğini açıklamıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU