NATO'nun "beyin ölümü" gerçekleşti mi: 2021 sonunda "akil insanlar" NATO'ya reform raporu sunacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ittifakın geçerliliğini sorgulamasının ardından NATO’nun bir grup “akil insandan” reform yardımı alması bekleniyor

NATO'nun 70. kuruluş yıldönümünde üye ülkeler 4 Aralık'ta Londra'da bir araya gelecek (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un NATO’nun geçerliliğini sorgulamasının ardından ittifakın 70. kuruluş yıldönümünde 29 üye ülkenin lideri 4 Aralık’ta Londra’da gerçekleştirilecek zirvede bir araya gelecek. Zirvede üst düzey yetkililerden oluşan bir “akil insanlar” grubu oluşturulması ve bu grubun 2021’nin sonunda NATO’nun bir sonraki zirvesinde bir rapor sunması için öneri gerçekleştirilebileceği aktarıldı.

Reuters’ın haberinde, NATO’nun geleceğine dair kaygılara işaret etmek açısından diplomatların, zirvede Fransa ve Almanya’nın yüksek bir ihtimalle NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in liderliğinde güvenilir figürlerin yer aldığı bir grup oluşturma önerisi sunacağını aktardı. Oluşturulacak “akil insanlar” grubunun 2021’in sonunda NATO’nun bir sonraki zirvesinin gerçekleşleştirileceği dönemde reforma zemin hazırlayacak bir rapor sunması bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robin Emmott imzalı haberde, Washington’ın Avrupa’daki müttefiklerinin ve Kanada’nın, Trump’ın Temmuz 2018’de gerçekleştirilen NATO zirvesinde Almanya’yı eleştirmesinin ve ittifakı sorgulamasının ardından nasıl bir tabloyla karşılaşacaklarından emin olmadıkları aktarıldı. 

Daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Fransız diplomatların siyasi düzeyde NATO’nun koordinasyondan yoksun olduğunu söylemesinin üzerine hayal kırıklığını ifade ederek ittifakın “beyin ölümünün” gerçekleştiğini belirtmişti. 

Tartışmalara katılan üst düzey bir Fransız diplomatın, “Politik bir tartışma yürütülmesi için (Macron’un yorumlarıyla) elektrik şoku oluşturmaya çalışıyoruz” dediği aktarıldı. Diplomatın ayrıca, Avrupa’nın Washington’ın taşıdığı yükün farkında olduğunu belirterek “yeniden dengelenmiş bir transatlantik ittifakının” temin edilmesinin amaçlandığını ifade ettiği aktarıldı. 

Üst düzey yetkililerin ve radikal fikirler öne sürebilecek kişilerin yer alacağı grubun muhtemelen dar bir kadroyla oluşturulması bekleniyor. Trump’a bir jest olaraksa ABD müttefiklerinin NATO’nun masraflarını daha fazla üslenmesi bekleniyor. 

Ayrıca liderlerin ABD’nin Avrupalı müttefiklerinden muhtemel bir Rus saldırısına karşı caydırıcı olması açısından daha fazla NATO taburu, gemisi ve uçağı bulundurması talebini karşılaması bekleniyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU