Avrupa ordusu kurulmasını isteyen Macron: NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron The Economist dergisine verdiği son röportajında, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) ABD ile yaşanan sorunlar nedeniyle 'beyin ölümünün' gerçekleştiği yorumunu yaptı

Fotoğraf: AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron The Economist dergisine verdiği son röportajında, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) ABD ile yaşanan sorunlar nedeniyle örgütün 'beyin ölümünün' gerçekleştiği yorumunu yaptı.

Avrupa ülkelerini NATO müttefiklerini savunmak için artık ABD'ye güvenemeyecekleri konusunda uyaran Macron, NATO'nun kurucu antlaşmasının beşinci maddesi yer alan 'toplu savunma' hükümlerine hala inanıp inanmadığı sorulduğunda, "Bilmiyorum" diye cevap verdi.

NATO'nun bittiğini öne süren Macron, Avrupa Birliği'nin kendi ordusunu kurmasının gerektiğini bir kez daha vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu projeye  ABD Başkanı Donald Trump'ın sıcak yaklaşmadığını anımsatan Fransa Cumhurbaşkanı, Brexit nedeniyle zarar gören Avrupa ile ABD arasında stratejik karar alma hususunda koordinasyon bulunmadığını belirtti.

TSK’nın Suriye sınırındaki terör koridorunu ortadan kaldırmak için Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili de konuşan Macron, "Bir diğer NATO müttefikimiz Türkiye, bizim ilgimizin olduğu bir alanda haber vermeden askeri harekat düzenliyor” ifadelerini kullandı.

NATO'nun operasyon süresince Türkiye'ye tepki vermediği eleştirisini yapan Macron, "Avrupa'nın ABD'nin küçük müttefiki gibi davranmayı bırakmasının zamanının geldi" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU