Son dişinin de ölmesiyle Sumatra gergedanının soyu Malezya'da tükendi

Türün artık Sumatra'nın adalarında parçalanmış habitatlarda yaşayan 100'den az üyesi kaldı

Malezya'da ucuz palm yağına olan talep nedeniyle yağmur ormanları palmiye ekimi için kesiliyor, pek çok hayvanın habitatı yok ediliyor ve popülasyonlar parçalanıyor (Reuters)

Zoologlar dünyanın en küçük gergedanı Sumatra gergedanının esaret altında yaşayan son üyesinin de ölmesiyle bu hayvanın soyunun Malezya'da tükendiğini bildirdi.

Ülkenin doğusundaki Sabah eyaletinin Vahşi Yaşam Dairesi, Borneo adasındaki Iman isimli gergedanın cumartesi günü kanser nedeniyle öldüğünü açıkladı. Gergedan Mart 2014'te yakalandığından bu yana rahminde çok sayıda tümör taşıyordu.

Artık doğada kalan Sumatra gergedanı sayısının 100'ün altına düştüğü tahmin edilirken, bazı tahminler yasadışı avlanma ve bir zamanlar gezindikleri doğal habitatlarının endüstriyel ölçekte ormansızlaştırılması sonucu yok olmasıyla bu sayının 30'un bile altında olduğunu öne sürüyor.

Vahşi Yaşam Dairesi Müdürü Augustine Tuuga yaptığı açıklamada 25 yaşında olduğu söylenen Iman'ın, tümörlerin idrar kesesine yaptığı artan baskı nedeniyle ciddi ağrılar yaşadığını ancak ölümünün tahmin edilenden erken gerçekleştiğini söyledi.

Iman'ın ölümü ülkedeki tek erkek Sumatra gergedanının ölümünden sadece 6 ay sonra gerçekleşti. Sabah eyaletinde esaret altındaki bir başka dişi gergedan da 2017'de ölmüştü.

 

 

Gergedanları çoğaltmaya yönelik girişimler karşılıksız kalmış ancak Sabah'taki yetkililer olası bir üreme işlemi için hücre numuneleri toplamıştı.

Sabah Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda Çevre Bakanı Christina Liew, "Her ne kadar bunun er ya da geç yaşanacağını bilsek de, bu haber bizi son derece üzdü" dedi.

Iman'ın son birkaç yıl içinde ani ve ağır kan kayıpları nedeniyle birçok kez ölümün kıyısından döndüğünü ifade eden Liew, vahşi yaşam yetkililerinin gergedanı sağlığına kavuşturmayı başardıklarını ve nesli tehlikedeki türlerin yapay dölleme yoluyla çoğaltılmasına yönelik Endonezya'yla yapılacak olası bir işbirliği için Iman'ın yumurta hücrelerinin saklandığını dile getirdi.

5 gergedan türünün en küçüğü olan Sumatra gergedanı Asya boyunca Hindistan'a dek uzanan coğrafyada bulunuyordu ancak yasadışı avlanma ve popülasyonları birbirinden koparan ormansızlaştırma nedeniyle sayıları şiddetli bir düşüş yaşadı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wildlife Fund/ WWF) bu gergedandan şu anda yalnızca 80 civarında kaldığını tahmin ediyor ve bunlar çoğunlukla Endonezya'daki Sumatra ve Borneo'da doğada yaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sumatra gergedanı yakın zaman önce Sir David Attenborough'un seslendirdiği BBC'nin Seven Worlds One Planet (Yedi Dünya, Bir Gezegen) adlı belgesel dizide yer almış ve ucuz palm yağına artan talep nedeniyle Endonezya ve Malezya'da palmiye ekimi için yağmur ormanlarında büyük alanlar açılmasının bu türü düşürdüğü zor duruma dikkat çekilmişti.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Sumatra gergedanının yanı sıra siyah gergedan ve Cava gergedanını da kritik tehlikedeki türler olarak sınıflandırıyor.

Afrika ve Sumatra gergedanları iki boynuza sahipken diğer türlerde tek boynuz bulunuyor.

IUCN'e göre toplamda sadece 24 bin 500 gergedan doğada yaşamını devam ettirirken bin 250'siyse dünya çapında esaret altında tutuluyor. Bunların üçte ikisinden fazlasını beyaz gergedanlar oluşturuyor.

Gergedanlar, insanın kıl ve tırnaklarındakine benzer şekilde keratinden oluşan boynuzları nedeniyle öldürülüyor ve bu boynuzlar Asya'nın bazı bölgelerinde geleneksel tıpta kullanıldığı için yüksek rağbet görüyor.

Son 50 yılda dünya genelinde vahşi yaşamda yüzde 60'lık bir düşüş yaşandı. Türlerin bu hızlı yok oluş oranı dinozorların yok oluşundan beri ilk defa yaşanıyor.

AP'den de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU