Mısır krizi çözülüyor: Dizi ve sinema sektörünün desteklenmesi teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Sinema filmi dağıtımcıları ile yapımcılar arasındaki krizi çözmek adına hazırlanan düzenleme, TBMM'den geçti. Sinema salonu işletmecileri, bilet promosyonu yapacaksa yapımcılarla sözleşme imzalayacak

Dizi ve sinema sektörünün desteklenmesi teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı

Destekleme kurulları geliyor

Dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün uluslararası alanda gücünün artırılması amacıyla düzenlenen teklif, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, proje geliştirme, ilk uzun metrajlı kurmaca film yapım, uzun metrajlı sinema film yapım, ortak yapım, senaryo ve diyalog yazım, animasyon film yapım, kısa film yapım, belgesel film yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım ile yerli film gösterim destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere, sayısı dördü geçmemek üzere "Destekleme Kurulları" oluşturulacak.

 

Sekiz üyeli komisyon

Dizi film ile yabancı film yapım destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere de "Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu" oluşturulacak. Sekiz üyeden oluşacak komisyon, ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılmasını yapılacak. Uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak.

 

Sinemaya maddi destek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kamu kurum, kuruluş ve kamu tüzel kişilerine sinema donanım desteği verebilecek, ihtiyaç sahibi sinema sanatçılarına veya sinema sektörü çalışanlarına maddi destek sağlayabilecek.

 

Reklam ve fragman süresine kısıtlama

Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler, bu sürelere dahil edilemeyecek.  Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.

 

Promosyona 'anlaşma' şartı

Sinema salon işletmecileri, promosyon yapacaksa yapımcılarla anlaşacak. Aksi taktirde sinema filmi bileti ile birlikte başka bir ürünün satışını aynı anda yapamayacak. Biletle birlikte, mısır veya başka bir ürünün satışı birleştirilerek yapılamayacak.

 

Yükümlülüğe uymayanlara para cezası

Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uymayan, zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri kullanmayan veya yanıltıcı şekilde kullanan film yapımcısı ile değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin dağıtımını yapanlara 20 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin gösterimini yapanlar ile gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan veya yanıltıcı şekilde kullanarak film gösterimi yapanlara 50 bin lira; gösterim ve tanıtım alanlarında gerekli işaret ve ibareleri kullanmadan etkinlik düzenleyenlere film başına 20 bin lira; reklam, fragman ve film arası sürelerine uymadan gösterim yapan sinema salonu işletmecilerine ise salon başına 50 bin lira para cezası verilecek.

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU