ABD’den yeni IŞİD yaptırımları: Listede Türkiye’den şirket ve kişiler de var

Yaptırımlar, hedef alınan şirketlerin ve kişilerin sahip olduğu ABD'deki varlıklarını donduruyor ve ABD vatandaşlarının bu kişi ve şirketlerle iş yapmasını yasaklıyor

Fotoğraf: Reuters

ABD, IŞİD’e mali ve lojistik destek sağladığı iddiasıyla içinde Türkiye’den bazı şirket ve kişilerin de bulunduğu yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre Suriye, Türkiye, Körfez bölgesi ve Avrupa’da faaliyet gösteren söz konusu kişi ve şirketler “teröristlere yardım ya da destek sağlayanlara yönelik kararname”ye dayanarak yaptırım listesine alındı.

Yaptırım listesindeki Türkiye’de bulunan şirket ve kişiler şöyle:

  • Sahloul Money Exchange Company, 
  • El-Sultan para transferi şirketi,
  • Al-Sultan Money Transfer Company,
  • İsmail Bayaltun ve ağabeyi Ahmet Bayaltun.

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, konu hakkında yaptığı açıklamada “Bağdadi’ye karşı başarılı operasyonun ardından, Trump yönetimi IŞİD’in kalan terör hücrelerini de tamamen ortadan kaldırmaya kararlı” ifadesini kullandı.

Ne ile suçlanıyorlar?

Sahloul Money Exchange Company’nin Suriye'den Türkiye'ye geçmek isteyen IŞİD bağlantılı kişilerin paralarını elinde tuttuğu ve şirketin aynı zamanda IŞİD'in o zaman Irak'ın Musul kentinde bulunan dış yardımların gönderilmesini sağladığı iddia ediliyor. Şirketin ayrıca 2016'da Türkiye'deki IŞİD militanlarına binlerce dolar aktarılmasında kullanıldığı ileri sürüldü.

Al-Sultan Money Transfer Company da IŞİD üyelerinin para transferi yapmasına yardımcı olmakla itham ediliyor.

ABD’nin IŞİD’e destek olmakla suçladığı bir diğer şirket de Bayaltun kardeşlerin sahip olduğu ACL İthalat İhracat. Kardeşlerin 2018 sonlarına kadar IŞİD militanlarına destek oldukları öne sürülüyor. Ahmet Bayaltun'un 2017 başlarında IŞİD tedarik görevlisi olarak tespit edildiği de ifade ediliyor.

Ayrıca Afganistan merkezli Nejaat Sosyal Yardım Organizasyonu ve organizasyonun iki üst düzey yetkilisi, Sayed Habib Ahmad Khan ve Rohullah Wakil de IŞİD'in Afganistan'daki kolunu destekledikleri sebebiyle yaptırımların hedefi oldular.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU