20 Kasım’da görülecek Grup Yorum davası için destek çağrısı yapıldı

Davada 6'sı tutuklu 15 sanık yargılanıyor

Fotoğraf: Twitter / Grup Yorum

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Bahar Kurt’un da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 15 sanığın yargılandığı dava için destek çağrısı yapıldı.

Okmeydanı’ndaki İdil Kültür Merkezi’nde dün düzenlenen basın toplantısına Grup Yorum üyeleri, aileleri ve Sanat Meclisi bileşenleri katıldı.

Grup Yorum adına ortak basın açıklamasını okuyan Grup Yorum üyesi Bergün Varan, grup üyelerinin 182 gündür açlık grevinde olduğunu anımsattı.

Varan, 20 Kasım’da Çağlayan Adliyesi’nde görülecek olan açlık grevindeki tutuklu iki Grup Yorum üyesi Bahar Kurt ve Helin Bölek’in duruşmasına katılım için destek çağrısı yaptı.  

Açlık grevindeki tutuklu Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in babası Ahmet Gökçek de “Cezaevinde beşe yakın beste yapmış, sürekli üretmekten yana. Bugünlerin geçeceğine ve hep birlikte dostlarıyla o sahnelerde olacaklarına inanıyor. Biz de o inançla onların arkasındayız” dedi. Açlık grevindeki tutuklu Grup Yorum üyesi Barış Yüksel’in annesi Zuhal Yüksel ise “Direneceğiz hep birlikte birbirimize kol gererek, güç vererek. Çocuklar türkü söylemek istiyorlar. Bundan daha doğal bir şey yok” dedi.

Behramoğlu’ndan destek

Cumhuriyet’in aktardığına göre şair Ataol Behramoğlu da toplantıya yolladığı mesajla destek oldu. Behramoğlu, mesajında “Grup Yorum’a yapılanların adı zulümdür, vicdansızlıktır. Bu çocukların üzerinden elinizi çekin, bırakın sanatlarını yapsınlar. Neden bu kadar korkak ve zavallısınız? Sanattan düşünceden neden bu kadar korkuyorsunuz. Bu çocuklar, düşünce özgürlüğü ve sanat haklarını yapmak için ölümü göze almışlar. Biz suçlu değil, sanatçıyız diyorlar” ifadelerini kullandı. 

134 aydından imzalı destek

Ayrıca Grup Yorum'a destek için başlatılan kampanyaya siyasetçi, gazeteci, yazar ve sanatçılardan oluşan 134 kişi destek verdi. “Bizler vicdanımızın sesini dinleyerek Grup Yorum'un bu meşru taleplerinin altına imzamızı atıyoruz” diyen 134 kişinin açıklaması şöyle:

Biz aydınlar olarak Grup Yorum'un süresiz açlık grevine sessiz kalamayız. Grup Yorum halkın sorunlarını, dertlerini, acılarını 34 yıl boyunca şarkılarında eylemlerinde dile getirip yetmediği gibi bunun için bedel ödemiştir.

OHAL ile başlayan gayrimeşru gizli tanık ifadeleri ile tutuklandılar, başlarına para ödülleri konuldu listelere alındılar ama halkın sanatını yapmaktan vazgeçmediler.

2015 yılından itibaren neredeyse tüm konserleri yasaklanmış sanatlarını icra edemez durumuna getirildiler. Şu an 6 üyesi tutsak 5 üyesi 4 ayı aşkındır açlık grevinde.

Açlık grevinin talepleri şunlar: İdil Kültür Merkezi’nin basılmaması; konser yasaklarının kaldırılması; üyelerinin terör listelerinden çıkarılması; tutuklu üyelerinin serbest bırakılması; haklarındaki davaların düşürülmesi.

Açlık grevindeki üyelerin talebi ne?

Cezaevinde süresiz açlık grevi yapan Grup Yorum üyeleri Bahar Kurt, Barış Yüksel, İbrahim Gökçek, Helin Bölek, Ali Aracı’nın talepleri şöyle:

  • Grup Yorum'un çalışmalarını yürüttüğü İdil Kültür Merkezi basılmasın.
  • Üyeleri terör listelerinden çıkarılsın.
  • Konser yasakları kaldırılsın.
  •  Grup Yorum üyeleri haklarında açılan davalar düşürülsün.
  • Tutuklu Grup Yorum üyeleri serbest bırakılsın. 

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU