Berkin Elvan davası şubat ayına ertelendi: Berkin'in ölümüne ilişkin yeni bilirkişi raporu hazırlanacak

Bilirkişi raporunun sunulmasının ardından görülen Berkin Elvan davası 5 Şubat 2020'ye ertelendi

Fotoğraf: Twitter

Bilirkişi raporunun sunulmasının ardından görülen Berkin Elvan davası 5 Şubat 2020'ye ertelendi. Bilirkişi raporunda, Zet silahını ateşleyen sanık polisin, biber gazı kullanmada “bilinçli olduğu” sonucuna varılmıştı. Rapora göre olay yerinde ve saatinde göstericilerin eylemi de yoktu.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 15. celseye, "Olası kasıtla öldürmek" suçundan müebbet hapsi istenen tutuksuz sanık F.D. Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden duruşmaya katıldı.

Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan ve kardeşi Gamze Elvan duruşmada hazır bulundu.

Duruşmada, tanık olarak dinlenilmesine karar verilen ve SEGBİS ile bağlantı kurması sağlanan bir polis memurunun bilgisine başvuruldu.

Berkin'in anne babası görüntüler izletilirken bir süre salondan ayrıldı

Olayın üzerinden 6 yıl geçtiğini ve hatırlamasının zor olduğunu belirten tanık, "O gün orada olduğumu bile hatırlamıyorum. Olaylardan dolayı İstanbul Çevik Kuvvet ekipleri yetersiz kaldığı için çevre illerden de takviye geldi. Gün içinde farklı yerlere gittiğimiz için tam hatırlamıyorum. Bir sürü ekip arkadaşım vardı, sanığı tanımam imkansız" dedi. 

Daha sonra tanığa kamera görüntüleri izletildi. Bu sırada müdahil aileden anne Gülsüm ve baba Sami Elvan, duruşma salonundan ayrıldı. 

"Dava dosyası yüzde 80-90 oranında bitti"

Tanık beyanından sonra konuşan Mahkeme Heyeti Başkanı Canel Rüzgar, İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığında görevli iki gaz tüfeği eğitmeninden ve bir olay yeri inceleme uzmanından oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetince hazırlanan raporun mahkemeye gönderildiğini hatırlatarak, raporda Zet tüfeği kullanımına ilişkin mahkemenin istediği hususlara cevap verilmediğini ve kusur durumuna ilişkin tespit yapılamadığının bildirildiğini aktardı.

Dava dosyasının yüzde 80-90 oranında bittiğini, davanın bir an evvel bitmesi için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Rüzgar, dosyada ilk başta bir keşif yapılmadığına ve mahkeme olarak keşif yaptıklarına da dikkati çekerek, "Eksik bir husus kalmasın istiyoruz. Bu nedenle dosyayı Adli Tıp Kurumuna gönderdik. Oradan gelecek sonuca göre tarafların esasa ilişkin beyanlarını alacağız ve dosyayı mütalaasını hazırlaması için savcıya göndereceğiz" dedi.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Adli Tıp Kurumundan bilirkişi raporunun gelmesi ve tarafların beyanlarını dosyaya sunmasının ardından davaya ilişkin görüşünü hazırlaması için dosyanın duruşma savcısına gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İddianameden

İddianamede, Gezi Parkı odaklı olaylara katılanların olay günü otoyolu kapattığı, bunun üzerine olay yerine giden polislerin gruptakileri dağıtarak yolu trafiğe tekrar açtığı hatırlatılarak, dağıtılan eylemcilerin tekrar ara sokaklarda toplandığı ve polise mukavemette bulunduğu anlatılıyor.

Bunun üzerine polislerin tekrar eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın yaralanarak hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği aktarılan iddianamede, raporlar ışığındaki delillere göre Elvan'ın başına gaz fişeği atan kişinin sanık polis memuru F.D. olduğunun tespit edildiği bilgisi yer alıyor.

İddianamede, sanık F.D'nin "olası kastla öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

 

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU