Cağaloğlu Hamamı'ndan Paşabahçeye 'ünümden faydalanmak istiyor' davası

Cağaloğlu Hamamı ürettiği mumluğa adını veren Paşabahçe’ye 42 bin liralık tazminat davası açtı. Paşabahçe ‘‘Cağaloğlu Hamamı Mumluk’ isimli ürünün internetten satışını, hukuki süreç tamamlanana kadar durdurdu

Fotoğraf: cagalogluhamami.com.tr

Tarihi Cağaloğlu Hamamı, ismini ürettiği mumlukta kullanan Paşabahçe Mağazaları’na dava açtı. Hürriyet gazetesinden Özge Eğrikar’ın haberine göre, Cağaloğlu Hamamı’nın sahibi Faris Çağ Çağdaş, Paşabahçe Mağazaları’nın ‘Cağaloğlu Hamamı Mumluk’ adlı cam ürünü ile marka hakkını ihlal ettiğini ileri sürerek 42 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Mumluk 1.595 lira

İstanbul Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nede açılan davada Çağdaş’ın ‘Cağaloğlu Hamamı’ markasının sahibi olduğu belirtildi.

Çağdaş’ın 'bir süre önce internet sitelerinde markasının kendisinden izin alınmadan kullanıldığını gördüğü' anlatılan dilekçede, “Davalı Paşabahçe Mağazaları AŞ, ‘Cağaloğlu Hamamı Mumluk’ adıyla ve üzerinde Cağaloğlu Hamamı’nın resminin de bulunduğu bir ürünü 1.595 liraya satmıştır. Satılan ürünün yanında Cağaloğlu Hamamı hakkında bilgilere de yer verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Paşabahçe'nin Cağaloğlu Hamamı’nın ününden faydalanmak istediği ileri sürülen dilekçede, "Bunu da hem marka adını kullanarak, hem hamamın iç görselini aynen ürünün (cam mumluk) üzerine yerleştirerek, ayrıca bir de tarihçesine değinerek satışa sunmuştur" denildi.

Ürünlere el konulmasını istedi

Faris Çağ Çağdaş’ın avukatları tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde şu talepler yer aldı:

Her ne kadar internetten satışı durdurulsa da üretimi yapılan bu ürünlerin davalı şirketin elinde olduğundan tekrar satışının yapılması ihtimali vardır. Marka hakkına tecavüzünün engellenmesini ve ürünlere el konulması için ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyoruz. Davalı şirketin Çağdaş’a ait marka hakkına tecavüzü ve bu yolla haksız rekabet teşkil eden eylemleri sebebiyle şimdilik bin lira maddi tazminat, bin lira itibar tazminatı ve 40 bin lira da manevi tazminatın davalı şirketten tahsilini talep ediyoruz.

Tarih-kültür-cam serimizin bir parçası

Paşabahçe ise yaptığı açıklamada, “1999’dan bu yana ‘Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’nı müşterilerimizin beğenisine sunmaktayız. Cağaloğlu Hamamı’ndan esinlenerek tasarlanan bir mumluk da bu vizyon ile koleksiyonda yer almıştır. Bu ürüne ilişkin iletilen bildirim sonucunda ürün hukuki süreç tamamlanıncaya kadar satıştan kaldırılmıştır. Hukuki süreç devam etmektedir. Bu süreçte yasal haklarımız sonuna kadar gözetilecektir” ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU