Bakan Selçuk: Aksaray’da yaşananlar tekil bir olay değil, bütünsel bir anlam taşıyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, otizmli çocukların maruz kaldığı tepkiye karşı toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini söyledi. Selçuk, veli ve öğretmenlerin eğitimi ile altyapı çalışmalarının geliştirilmesinin önemine de vurgu yaptı

Bakan Selçuk, Aksaray’da otizmli öğrencilere yönelik hareketin ardından okul müdürünün açığa alındığını ve Ankara’dan müfettiş görevlendirildiğini açıklamıştı / Fotoğraf: AA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Habertürk TV'de yayınlanan “Burası Haftasonu” programına katıldı.

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Selçuk’a, Aksaray’da bazı velilerin otizmli çocukları yuhalaması iddiaları da soruldu.

Bu olayın toplumda farkındalık oluşturmak için fırsat olabileceğini belirten Ziya Selçuk, konunun Aksaray özelinde değil, Türkiye genelinde değerlendirilerek farklı yönlerden ele alınması gerektiğini kaydetti:

Bu konuda Türkiye'nin genel durumuna bakıp, sadece Aksaray üzerinde değil, nerede, neye ihtiyacımız var, insan kıymetleri anlamında neler yapmamız gerekiyor, ne tür eğitim çalışmalarını yaygınlaştırmamız gerekiyor? Bin 200 kadar rehber öğretmenimize bu konuda geçtiğimiz aylarda çok özel bir eğitim verdik. Onları formatör olarak yetiştirdik. Onlar da kendi bulundukları illerde diğer öğretmenlerin eğitimiyle ilgili çalışmaya devam ediyorlar. Özet olarak; öğretmen eğitimine yatırım yapmak, veli eğitimine yatırım yapmak, farkındalığı geliştirmek, bunun için altyapı çalışmalarını yürütmek. Bu sıralarda 6 milyon euro civarındaki bir projenin de sadece bu konunun daha zenginleştirilmiş materyaller ve insan kaynağı anlamında daha fazla desteğin sağlanması hususunda geliştirme çalışması başladı, devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Nerede neye ihtiyacımız var, ne tür eğitim çalışmaları yaygınlaştırmamız gerekiyor bakmalı ve insan kaynağını geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bin 200 rehber öğretmene geçtiğimiz aylarda özel bir eğitim verildiğini söyleyen Bakan Selçuk, bu kişilerin de kendi bulundukları illerde diğer öğretmenlerin eğitimiyle ilgili çalıştığını kaydetti.

“Benim Oyun Sandığım” projesine dikkat çeken Ziya Selçuk, okul öncesi eğitimin önemine de vurgu yaptı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Bakan Selçuk’tan velilere: 0-3 yaş arası çocuklar cep telefonu ve televizyon görmemeli

Otizmin göstergeleri ve hiperaktif davranışların nedenleri gibi konuları nörologlar ile görüştüğünü belirten Milli Eğitim Bakanı, 0-3 yaş arası çocukların cep telefonu ve televizyon görmemesi gerektiğini söyledi. Ziya Selçuk, bu yaş grubundaki çocukların cep telefonu ve televizyondan uzak tutulması için velilerin farkındalığını artırmak zorunda olduklarını kaydetti.

 “Okul başarısı, hayat başarısının çok küçük bir kısmı”

Eğitim sisteminin insan yetiştirmekten ziyade çocukları sınava hazırlayan bir sistem olmaması için çalıştıklarını belirten Bakan Selçuk, “Çocuklarımız deneme tahtası değil” dedi.

Öğrencilerin sosyal ve duygusal becerilerinin yükseltilmeye çalışıldığını söyleyen Selçuk, okul başarısının hayattaki başarının çok küçük bir kısmını oluşturduğuna da değindi.

Atanamayan öğretmenlerin durumu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a atanamayan öğretmenlerin durumu da soruldu. Olabildiğince yüksek sayıda atama yapılması için ilgili bakanlıklarla çalıştıklarını ve son aşamaya geldiklerini kaydeden Bakan Selçuk, asıl sorunun ihtiyacın üzerinde mezun verilmesi olduğunu belirtti:

Çalışmalar bitmek üzere bürokrat düzeyinde. Bu olduğunda zaten açıklayacağız. Bizim şu anda emekli olan öğretmenlerimiz var. Çok az branşta ihtiyacımız var aslında. Sistem doymuş vaziyette. Bu yüzden eğitim fakültesinden mezun olanlarla ilgili tedbirleri YÖK'le beraber almaya çalışıyoruz. Eğitim fakültesi kontenjanlarını yüzde 10 daralttık. Seneye tekrar daraltıp, bu ihtiyaca göre mezun sayısının denetlenmesi yönündeki çalışmalar yapıyoruz.

Bakan Ziya Selçuk, artık tarım toplumu olunmadığını ve bu nedenle uzun yaz tatillerine gerek kalmadığını, bilimsel literatürün de yaz tatillerinin kısaltılması gerektiğini ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU