“Temel atmama” töreniyle atık su projesini iptal eden İmamoğlu’na Bakan Yardımcısı'ndan yanıt: Su zengini bir ülke değiliz, proje, atık suyu evde kullanmamızı sağlayacaktı

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Twitter’dan yaptığı açıklamada bir atık su tesisi kurulmasının İmamoğlu’nun seçim kampanyasında olduğunu hatırlatarak “Çevre meselesi siyaset üstü bir meseledir” dedi

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar. Fotoğraf: Twitter/@Mbirpinar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ihtiyaç olmadığını belirterek, bir “Temel atmama” töreniyle iptal ettiği Silahtarağa Atık Su Arıtma Tesisi Projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Su zengini bir ülke değiliz” diyen Birpınar, dünyanın en büyük metropollerinden, kentsel dönüşüm sürecindeki, altyapı ihtiyacı her gün büyüyen İstanbul’da ileri arıtma tesislerinin bir zorunluluk olduğunu vurguladı. 

Mevcut durumda arıtılmış atık suların yüzde 0,12’sinin kullanıldığını söyleyen Birpınar, 2023’e kadar hedefin, bu oranı 60 kat artırarak yüzde 5’e çıkarılması olduğunu söyledi. 

"Tesis yer altında, yeşil alan yer üstünde olacaktı"

Mehmet Emin Birpınar, İmamoğlu’nun projenin iptal edilmesiyle sağlanacak 1 milyar 525 milyon liralık tasarrufun bölgeye yeşil alan yapılmasında kullanılacağını açıklamasına da bir yanıt verdi: 

İptal edilen tesisin arıtma kapasitesi; günde 435 bin metreküp ve membran teknolojisi ile yapılacaktı.

Tesisin tamamı yeraltında yapılacak, üzeri halka açık yeşil alan ve park olacaktı.

İthal değil, İTÜ MEMTEK ile yerli ve milli teknoloji kullanılarak yapılacaktı.


İmamoğlu’nun İSKİ yetkilileri ve İTÜ’den bilimsel bir ekibin yaptığı analizler sonucunda projeye ihtiyaç olmadığı konusunda karara vardıklarını söylemesi hakkında ise Bakan Yardımcısı, “İddia edildiği gibi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden tesis için “uygun” ya da “gerekli değil” açıklaması yapılmamıştır” dedi ve ekledi: 

Halen İSKİ Yönetim Kurulu Üyesi olan, İTÜ’den Prof. Dr. İzzet Öztürk, söz konusu tesis ile ilgili, “tesisin bölge için gerekli olduğu ancak kaynak sıkıntısı varsa etap etap inşa edilebileceği ya da bir müddet erteleneceği” yönünde görüş vermiştir.

İstanbul'da İleri Teknoloji Atıksu Arıtma’ya 'ihtiyaç yok' diyen öğretim üyesini yakında İSKİ Yönetim Kurulu’nda görürsek şaşırmayacağız.

 


Açıklamalarında İmamoğlu'nun seçim vaatlerinde “İleri Teknoloji Arıtma Tesisi” olduğunu hatırlatan Birpınar, asıl israfın bir atık su tesisi yapılmaması durumunda yaşanacağını şöyle açıkladı: 

Bu tesisten elde edilecek arıtma suyu doğrudan deşarj edilmeyip, Kağıthane Deresi ve çevresindeki alanların peyzaj sulaması da bu tesisten çıkan su ile yapılacaktı.

İçme suyu şebekesinden bu kadar büyük alanın peyzaj sulaması yapılması şehir için büyük israf. 

Şu anda, Fatih, Eyüpsultan, Alibeyköy gibi Haliç’in sol sahilinin tamamını kapsayan havzanın tamamında, günlük 1 milyon metreküp atık suyun tamamı, Yenikapı ön arıtmadan geçerek Marmara denizine deşarj ediliyor.

İptal edilen tesis ile Yeni Havalimanı, Esenler Askeri Bölgedeki rezerv alanı yapılacaktı.

Böylece kentsel dönüşümden dolayı Arnavutköy bölgelerinden artarak gelecek atık su yükü Yenikapı’ya kadar çok uzun bir mesafede taşınmamış olacak, sonuçta ciddi bir tasarruf sağlanacaktı.


Tesisin konumunun gelecek şehir planı tahminleri, topoğrafik ölçümler ve havza zorunluluğu nedeniyle seçildiğini vurgulayan Bakan Yardımcısı, tesisin, atık suyu evde dahi kullanılabilecek seviyeye getirebilecek en ileri teknolojisi “membran”a sahip olduğunu hatırlattı. 


Birpınarın açıklamasına göre Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük kapasiteli membran tesisi olarak planlanan projeyi Singapur ve ABD’de kullanıyor:  

Singapur’da bu tesiste arıtılan suya mineral takviyesi yapılarak marketlerde içme suyu olarak satılıyor.

ABD, tesisten arıtılan suyu, yeraltına pompalayarak, yeraltı su seviyesini korumada kullanıyor.


“Çevre meselesi siyaset üstü bir meseledir” diyen Mehmet Emin Birpınar “Haliç tekrar kokulara boğulmadan, Marmara'da alg patlaması oluşmadan, yavrularımızın daha büyük bedel ödememesi için bugünden gerekeni yapın. Yoksa bu millet size hesabını sorar. Bizler de bu işin takipçisi olacağız” ifadeleriyle İmamoğlu’na seslendi. 


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU