Kolombiya’da çocukların da öldüğü hava saldırısı bakanı istifa ettirdi

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin barış anlaşmasını kabul etmeyen unsurlarına yönelik bombardımanda 8 çocuğun öldüğünün ortaya çıkması, Kolombiya Savunma Bakanı Guillermo Botero’nun istifasına neden oldu

Fotoğraf: Reuters

Kolombiya Senatosu, ülkenin güneyindeki Caqueta yönetim bölgesi kırsalında, ağustos ayında Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) muhaliflerinin vurulduğu hava saldırısında, 12 yaşında bir kız çocuğunun da aralarında bulunduğu, reşit olmayan 8 kişinin hayatını kaybettiğini ve olayın kamuoyundan gizlendiğini ileri sürerek Kolombiya Savunma Bakanı Guillermo Botero’nun azlini istedi.  

Devlet Başkanı Ivan Duque ile bir araya gelen Botero ise toplantının ardından görevi bıraktığını açıkladı.

Devlet Başkanı Duque ise istifayı kabul ettiğini Twitter hesabından duyurdu. Duque, savunma bakanlığına Genelkurmay Başkanı Luis Fernando Navarro'nun atandığını da belirtti.

 

 

Botero’ya "fedakarlığı ve liderliği" için teşekkür eden Duque, Botero'nun bakanlığı döneminde, güvenlik konusunda "harika sonuçlar" elde edildiğini savundu. 

Duque, Botero'nun görevde olduğu dönemde, FARC muhalifleri ve ülkedeki diğer büyük silahlı isyancı sol grup Ulusal Kurtuluş Ordusu’na (ELN) büyük darbeler vurulduğunu, ülkedeki kaçırma olaylarını yarı yarıya düştüğünü ve cinayet olaylarının da yüzde 2 azalttığını aktardı.

FARC yöneticisi de öldürüldü

30 Ağustos’ta Kolombiya ordusunun Caqueta yönetim bölgesine bağlı San Vicente del Caugan kentinde bulunan FARC muhaliflerinin kampına hava saldırısı düzenlemişti.
 


Saldırının ardından bir açıklama yapan Devlet Başkanı Duque, aralarında örgütün üst düzey isimlerinden Gildardo Cucho'nun da bulunduğu çok sayıda militanın öldürüldüğünü duyurmuştu.

Muhalif Senatör Roy Barreras, ise saldırıda, FARC muhaliflerinin kaçırdığı yaşları 12 ile 17 arasında değişen çocukların da öldüğünü ileri sürerek, olayı kamuoyundan saklandığını iddia ettiği Botero'nun bu hususu kamuoyundan gizlediğini ileri sürmüştü. .

Botero ise ellerinde, kampta yaşları 18'den küçük kişilerin bulunduğuna dair bilgi olmadığını iddia ederek, kendini savunmuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU