Tıbbi araştırma için bağışlanan cesetlerin askeri patlayıcı testleri için gizlice satıldığı ortaya çıktı

Toplamda 23 kişinin yakınları ilgili şirketi dava etti

 İşletmenin başsız bir gövdeyi 4 bin dolara (yaklaşık 23 bin TL) sattığı iddia ediliyor (Unsplash)

Tıbbi araştırmalar için bağışlanan cesetleri, askeri patlayıcı testleri için gizlice sattığı belirlenen şirkete dava açıldı.

Arizona’da bulunan ve artık kepenkleri indirilen Biological Resource Centre’ın (Biyolojik Kaynak Merkezi – BRC) patronları en az iki vakada aileleri sevdiklerinin bedenlerinin nasıl kullanılacağı konusunda dolandırmakla suçlandı.

Davada yer alan iddialara göre akrabalarının küllerinin teslim edileceğine dair söz verilen bağışçı ailelere, içinde sevdikleri kişilerin bulunduğunu düşündükleri kutular gönderildi ancak aileler daha sonra bedenlerin üçüncü şahıslara satıldığını ya da hala tesiste tutulduğunu öğrendi. Aileler belirsiz tazminat talep ediyor.

Pazartesi günü mahkemede, FBI’ın firmaya 2014’te yaptığı baskında ajanların kesilmiş insan bacaklarıyla dolu bir masa, buzdolabında tutulan kafalar ve başka bir cesetten gövdeye dikilmiş bir kafa bulduğu bildirildi.

Emekli FBI çalışanı Mark Cwynar sahneyi Mary Shelley’nin Frankenstein’ıyla karşılaştırdı. Cwynar mahkemede “Bazı kişiler oraya tekrar gitmeyi reddetti” dedi.

 

 

BRC’nin sahibi Stephen Douglas Gore sonraki yıl ekimde, bağışlanan vücut parçalarının kötüye kullanımındaki rolünden dolayı suçlu olduğunu kabul etmişti.

Kadavra bağışı alan şirketler cesetleri üniversitelere, tıbbi cihaz üreticilerine ve ilaç şirketlerine dağıtıyor. Bu şirketler ilgili ücreti ödeyerek bedenleri tıbbi eğitim ve araştırma için kullanıyor ve aileleri de defin veya yakma masraflarından kurtarıyor.

BRC’yi dava edenlerden Jim Stauffer'sa annesinin bedenini bu firmaya bağışladığı için “aptal gibi” hissettiğini söyledi. 74 yaşındaki kadının cesedinin ABD ordusuna gönderildiği, ordunun da cesedi bir sandalyeye bağlayıp altında bomba patlattığı ortaya çıkmıştı.

“Çabuk güvenen bir insan değilimdir ama bu durumda böyle bir şeyin olduğuna dair hiçbir fikriniz yok ve güveniyorsunuz. Beslendikleri şey bu güven” diyen Stauffer annesinin kalıntılarının bu şekilde kullanılmamasını açıkça istediğini belirtti.

Davayı açan ailelerin temsilcisi David TeSelle pazartesi günü jüri üyelerine tesisin akraba cesetlerini tıbbi araştırmada kullanacağına ve onlara saygı ve itibarla yaklaşılacağına dair ailelere söz verdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TeSelle ailelere bedenlerin kesileceğinin, kar amacıyla üçüncü şahıslara satılacağının ve onaylamadıkları şekillerde kullanılacağının söylenmediğini belirtti. Jüri üyelerine işletmenin fiyat listesini göstererek başsız bir gövdenin 4 bin dolara (yaklaşık 23 bin TL) satıldığını ifade eden TeSelle, “Bu sevilen birine karşı dürüstlük, haysiyet ve saygı davası” dedi.

Toplamda 23 kişinin yakınları BRC’yi dava ediyor.

Gore davadaki suçlamaları reddetti ancak 2015’te suçunu kabul ettiğinde şirketinin satıcılara bozulmuş insan dokusu temin ettiğini ve bağışları bağışçıların isteklerine aykırı biçimde kullandığını da kabul etmişti.

Ceza hakimine yazdığı mektupta Gore çalışanlarını daha yakından denetlemiş olması gerektiğini ve şirketinin broşüründe yer alan bağış süreciyle ilgili daha şeffaf hareket etmiş olabileceğini söyledi.

Pazartesi günü Gore’un avukatı Timothy O’Connor firma müşterilerinin bağışlanmış bedenleri parçalara ayırıp incelemeye izin veren onay formu imzaladıklarını ve şirketin kar etmesinin yasal olduğunu söyledi. O'Connor, “Her bir bağışçı ya da aile üyesi bu onay formlarını doldurdu” diye konuştu.

Associated Press’ten yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU