Barış Pınarı Harekatı sonrası yaklaşık 97 bin Suriyeli dönüş yaptı

BM ofisinin son raporu, 9-29 Ekim tarihlerinde bölgede yaşanan hareketliliği gösteriyor

Suriye'nin kuzeyinde son haftalarda nüfus hareketliliğinin arttığı belirtiliyor (Reuters)

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) yayımladığı yeni rapor, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde askeri operasyonlarına başladığı tarih olan 9 Ekim’den bu yana ülkesine dönenlerin sayısını ortaya koyuyor.

Soçi mutabakatının ardından gelen rapora göre operasyonun başlangıç tarihinden 29 Ekim’e kadar Haseke, Rakka ve Halep civarında 202 429 kişilik bir nüfus hareketliliği yaşandı.  

Bu bölgelerden ayrılanların sayısı 105 bin 574’ü bulurken (Haseke 73 bin 210, Rakka 25 bin 588 ve Halep 6 bin 776) evlerine dönenlerde de önemli orandan artış gözlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haseke’de 47 bin 750, Rakka’da 39 bin ve Halep’te 10 bin 105 kişi olmak üzere toplamda 96 bin 855 kişi evlerine döndü.

Kentlere göre dağılımdaysa Kamışlı’da 17 bin 500, Malikiye’de 8 bin 200, Rasulayn’da 22 bin 50 ve Tel Abyad’da 39 bin kişi dönüş yaptı.

Rapora göre Halep’te dönüşlerin büyük kısmının Münbiç yönünde yaşandığı kaydedildi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrası 20 Ekim tarihinde Soçi’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında mutabakata varılmıştı.

 

 

Varılan anlaşma kapsamında alınan kararlar arasında, Tel Abyad ve Rasulayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statükonun muhafaza edilmesi ve 23 Ekim 2019 itibarıyla Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızlarının Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girmesi maddeleri yer almıştı.

Bu işlem için 150 saat süre tanınırken, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlatılması ve Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurlarının silahlarıyla birlikte çıkarılması üzerinde anlaşılmıştı.

Mutabakat kapsamında ayrıca, mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılması üzerinde uzlaşılmıştı.

YPG'ye Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerden çekilmesi için verilen 150 saatlik süre 29 Ekim saat 18:00 itibarıyla sona ermişti. Rus yetkililer, YPG'nin boşaltması gereken bölgeden tamamen çekildiğini duyurmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU