Dünya Bağdadi'nin öldürüldüğü haberi için ne dedi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğünü açıklaması sonrası dünya liderlerinden gelen açıklamaların ortak noktası haberin memnuniyet verici olduğu ancak IŞİD ile mücadelenin bitmediği yönünde

Fotoğraf: Reuters

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin ABD'nin düzenlediği operasyon ile öldürüldüğü haberine dünyanın birçok ülkesinden tepki geldi.

Dünya liderlerinin verdiği mesajların ortak noktası, Bağdadi'nin öldürülmesinden duyulan memnuniyet olurken IŞİD tehdidine karşı mücade edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

ABD'nin operasyonuna şüphe ile yaklaşan tek ülke ise Rusya oldu. 

İşte ülke ülke tepkiler:

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından İngilizce yaptığı açıklamada "Bağdadi'nin öldürülmesi dönüm noktasıdır. Türkiye, geçmişte olduğu gibi terörle mücadele çabalarını desteklemeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "DAEŞ, PKK/YPG ve diğer terör örgütleriyle mücadelede en büyük bedeli ödeyen Türkiye, bu gelişmeyi memnuniyetle karşılamaktadır. İttifak ruhu doğrultusunda teröre karşı verilecek kararlı mücadelenin tüm insanlığa barış getireceğinden eminim." diye yazdı.

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürülmesine ilişkin, "Terörle mücadelede önemli bir kazanım.  DEAŞ terör örgütü bir beladır, kanserdir. YPG'ye paye çıkarma çabasını görüyorum, dikkat etmek gerekir." dedi. 

Kalın, "Bizim devraldığımız yerdeki IŞİD'lileri, kendi vatandaşları olmasına karşın ülkelerine almak istemiyorlar. Bundan sonra da DEAŞ, PKK, FETÖ'ye karşı mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecek. Barzani'nin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Askeri birimler arası diyalog söz konusuydu" diye konuştu.

Rusya 

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Bağdadi'nin öldürüldüğü yönündeki açıklamasına şüpheyle yaklaştı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü   General Igor Konashenkov, RIA haber ajansına yaptığı açıklamada "ABD'nin düzenlediği operasyon ile ilgili güvenilir bir bilgi yok" ifadesi dikkat çekti.

İsrail 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu haberi  'etkileyici başarı' olarak nitelendirdi. 

 

Netanyahu'nun Twitter hesabından yapılan video mesajda "IŞİD'in başı Bağdadi'nin öldürülmesindeki etkileyici başarısından dolayı Başkan Trump'ı tebrik ediyorum. Bu, terör örgütleri ve terörist devletlerle savaşma konusundaki Amerika Birleşik Devletleri ve tüm özgür ülkelerin ortak kararlılığını yansıtıyor. Bu başarı önemli bir dönüm noktası, ancak önümüzde hala yapılacak işler var" denildi.

İran

İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cahromi, Trump'ın 'Az önce büyük bir şey oldu' sözlerine "Önemli bir şey değil, sadece yarattığın şeyi öldürdün" diye tepki gösterdi. 

 

İran hükümet sözcüsü Ali Rebii ise Bağdadi’nin ölümünün örgütün ya da ideolojisinin sonu olmadığını söyledi.

Rebbii Twitter mesajında Bagdadi’nin öldürülmesi petrodolarlarla kurulan ve büyüyen IŞİD'in sonunu getirmeyecek” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak

Irak hükümeti tarafından yapılan açıklamadaysa “Fedakar bir ekibin bir yıldan uzun süredir devam eden çalışmaları sayesinde Irak Ulusal İstihbarat Servisi terörist Ebu Bekir El Bagdadi’nin yerini Suriye’nin İdlib bölgesinde kesin olarak saptamayı başardı” ifadelerini kullandı.

Bahreyn

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed Al Halife, Bağdadi'nin öldürülmesinin IŞİD'e öldürücü bir darbe indirdiğini belirtti.

 

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'deki ABD operasyonunu, "Bağdadi'nin ölümü IŞİD'e sert darbe ancak bu sadece bir aşama. Uluslararası koalisyon ortaklarımızla birlikte bu terörist organizasyonun tam yenilgiye uğratmak için mücadelemiz devam ediyor. Bu bizim Ortadoğu'daki önceliğimiz" diye yorumladı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise operasyon nedeniyle ABD'yi kutladı ancak IŞİD ile mücadelenin devam etmesi yönünde uyarıda bulundu.

 

"Bağdadi gibi bir terörist için erken emeklilik ancak onun örgütü için değil. Müttefiklerimiz ile birlikte IŞİD'e karşı mücadelemiz ara vermeksizin devam edecek" dedi.

Birleşik Krallık 

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson da Bağdadi'nin öldürülmesi haberine 'önemli bir an' olarak niteledi.

Bununla birlikte IŞİD'e karşı mücadelenin sona ermediğini vurguladı.

 

Johnson, IŞİD'in barbarca ve canice eylemlerine son vermek için müttefitlerin çalışmaya devam edeceğini duyurdu.

Japonya 

Japonya Baş Kabine Sekteri olarak görev yapan Yoshihide Suga, Bağdadi'nin öldürüldüğü yönündeki haberleri  Ortadoğu'da barış ve istikrar için atılmış önemli bir adım olarak değerlendirdi. 

Başkent Tokyo'daki basın toplantısında konuşan Suga, aşırılığa karşı mücadelenin sona ermediğini vurguladı.
 

Avustralya

Konuya ilişkin Avustralya Başbakanı Scott Morrison'dan da bir açıklama geldi. 

Bağdadi'nin ölüm haberini radikal terör ile mücadelede kayda değer bir adım olarak nitelendiren Scott, IŞİD tehdidinin devam ettiğini, müttefik ülkelerin bu durum karşısında tetikte olmaları gerektiği vurgulandı.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Bağdadi’nin öldürülmesi dolayısıyla ABD’yi tebrik etti.

Ülkenin resmi haber ajansı SPA'ya konuşan Suudi yetkili, “ABD yönetiminin, dünyadaki Müslümanların ve İslam’ın gerçek imajını çarpıtan ve birçok ülkede vahşet ve insanlık suçlarını işleyen tehlikeli terör örgütü liderinin öldürülmesindeki çabalarını takdir ediyoruz” açıklamasında bulundu. 

Kaynak, ülkesinin terörizm kaynaklarını kurutma ve terörizmle mücadele konusunda çabalarına devam edeceğini kaydetti.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız, ABD’nin Bağdadi’nin ölümüyle sonuçlanan operasyonunu memnuniyetle karşılarken, bu operasyonun terörle mücadelede önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Dünyadaki her ülkenin “tekfirci IŞİD örgütüyle” mücadelede ittifak halinde olması gerektiğine vurgu yapan Hafız, “Tıpkı IŞİD’le olduğu gibi, El Kaide, İhvan gibi radikal fikirlere sahip terör örgütleriyle de mücadeleye odaklanmak gerekir” açıklamasında bulundu.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bağdadi’nin ölümünün “Tüm dallarıyla mücadeleye devam edilmesi gereken IŞİD’le olan savaşta önemli bir adım” olduğu belirtildi.

Bakanlık, Bağdadi yüzünden hayatını kaybeden masumların tekrar hatırlanması gerektiğini aktarırken, IŞİDle mücadelenin devam etmesinin önemine vurgu yaptı.


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU