Japonya’nın 126. İmparatoru Naruhito, 30 dakika süren törenle Krizantem Tahtı’na oturdu

180'den fazla ülkeden iki bin yetkilinin katıldığı törende konuşan yeni imparator, görevinin gereklerini yerine getirme sözü verdi

Naruhito için tahta geçme töreni sonrası planlanan geçit merasimi, yakın zamanda ülkeyi vuran kasırga nedeniyle ertelendi (AFP)

Japonya İmparatoru Naruhito, Krizantem Tahtı’na (Takamikura) tahtına resmen oturdu.

Başkent Tokyo’daki imparatorluk sarayında düzenlenen törene, 180’den fazla ülkeden devlet başkanı ve yüksek rütbeli yetkililer katıldı.

 

Davetliler AFP.jpg
Törene dünyanın dört bir yanından davetliler katıldı (AFP)

 

Asırlardır devam eden geleneksel törende tahta çıkışını resmen ilan eden 59 yaşındaki yeni imparator, devletin sembolü olarak görevinin gereklerini yerine getirme ve anayasaya riayet etme sözü verdi.

 

AFP Almanya.jpg

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve eşi Elke Büdenbender (AFP)

 

Reuters’ın haberine göre ülkenin 126. imparatoru iki bin davetlinin huzurunda yaptığı konuşmada, “Japonya’nın daha da gelişeceğini, halkının bilgeliği ve bitmek bilmeyen çabaları sayesinde insanlığın refahına ve iyiliğine, uluslararası toplumun dostluğuna ve barışına katkı sunacağını yürekten umuyorum” dedi.

 

AFP Malezya.jpg

Malezya Kralı Sultan Abdullah ve eşi Tunku Azize (AFP)

 

Japan Times sitesiyse, İmparator Naruhito ve İmparatoriçe Masako’nun 30 dakika süren tören sonrası bir geçit merasimi düzenlemeyi planlandığını ancak geçen hafta ülkeyi vuran ve yaklaşık 80 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Hagibis Kasırgası nedeniyle bu törenin 10 Kasım’a kadar ertelendiğini aktardı.

 

Reuters Moğolistan.PNG

Moğolistan Devlet Başkanı Haltmaagiyn Battulga (Reuters)

 

Öte yandan daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Naruhito için düzenlenen törende yer almayı planladığı konuşulmuş, son gelişmelerin ardından katılımın iptal edildiği belirtilmişti.

 

Reuters Britanya.PNG

Britanya Prensi Charles (AFP)​​​​​

 

Akihito 30 yıl süren yönetiminin ardından 30 Nisan’da yerini oğlu Naruhito’ya bırakarak, Japonya tarihinde son 200 yılda görevi başındayken tahttan feragat eden ilk imparator olmuştu.  

​​​​​Babasının 7 Ocak 1989’da ölümünden tahta çıkan 85 yaşındaki Akihito’nun dönemine “barışı sağlayan” anlamında “Heisei” adı verilmişti.

 

Reuters Ukrayna.PNG

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve eşi Olena Zelenska (Reuters)

 

Japon tahtının yeni sahibi Naruhito’nun hüküm süreceği dönem için seçilen isimse “düzenin uyumu” anlamında “Reiwa” olmuştu.

Mayısta düzenlenen "Sokui go Choken no Gi" (ilk huzura kabul) töreninde Naruhito’nun yeni dönemi başlamıştı.

 

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol
 

DAHA FAZLA HABER OKU