Beştepe, Beyaz Saray... Telefon görüşmesi sonrasında iki açıklamadaki farklar

Beyaz Saray: Trump, Türkiye'nin Kürtlere kötü davranmamasının önemine işaret etti, Cumhurbaşkanlığı: Erdoğan, Türkiye'nin Kürtlerle sorunu olmadığını vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la telefonda görüştü.

Türkiye’yi tehdit eden açıklamasından saatler sonra ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan telefonda görüştü.

Her iki taraftan yapılan açıklamada Suriye’deki son gelişmelerin ve ikili ilişkilerin ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’nin Suriye’den çekilme kararının memnuniyetle karşılandığının ifade edildiği belirtilirken Erdoğan ve Trump’ın güvenli bölge fikrini konuştuğu yer aldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “Başkan Trump, Suriye’deki Kürtlere ve DEAŞ'ın yenilmesinde birlikte çalıştığımız diğer SDG güçlerine Türkiye'nin kötü davranmamasının, ABD için önemine işaret etti" denildi.

ABD Başkanı Trump önceki paylaştığı tweet’inde “Suriye’deki Kürtlere saldırırlarsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvederiz” demişti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşme sonrası yapılan açıklamada “Erdoğan, Türkiye'nin Kürtler ile hiçbir sorunu olmadığını, ulusal güvenliğe tehdit oluşturan terör örgütleri ile mücadelenin amaçlandığını vurguladı” ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkiye'nin, NATO'da müttefiki olan ABD'ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu hatırlattı. Bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Münbiç Yol Haritası'nın tamamlanması, ayrıca çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan iki lider, kamuoyuna yönelik sağlıklı iletişimin önemine değindi.

Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda “ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere yükseltilmesi hususunda mutabık kalındı” ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump da Türkiye’ye ekonomik tehdit içeren açıklamasından bir gün sonra yine Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Erdoğan’la ABD ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeyi konuştuk, bu konuda büyük potansiyel var” dedi.
 


Beyaz Saray’ın açıklamasında ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın salı günü Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ile bir araya gelerek Suriye'deki iş birliğini ele alacakları da belirtildi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU