Dünyanın en hızlı karıncası keşfedildi

Sahra gümüş karıncası saniyede 50 büyük adım atarak bir metre uzunluğundaki mesafeyi kat edebilir

Bilim insanları, dünyanın en hızlı karıncasını keşfetti. Bu karıncaların hızı, insan boyutlarına orantılandığında, saatte yaklaşık 580 km'ye denk geliyor.

Bulunduğu yerin ismiyle anılan Sahra gümüş karıncası, saniyede 50 büyük adım atarak yaklaşık bir metre (85,5 cm) mesafeyi katedebiliyor. Daha net bir fikir vermesi için bir karşılaştırma yapalım: Usain Bolt (altı Olimpiyat Altın Madalyası sahibi Jamaikalı kısa mesafe koşucusu -çn) saniyede 4 adım atıyor.

Karıncalar sıcaklıkların 60 dereceyi bulabildiği, günün en sıcak saatlerinde çıkıyor ve diğer canlıların leşleriyle besleniyor.

Journal of Experimental Biology adlı akademik yayında yer verilen makaleye göre, bu karıncaların hızları arttıkça adımlarının uzunluğu da dörde katlanıyor ve 4,7 mm'den 20,8 mm'ye çıkıyor.

Ayrıca "dört nala" koşabilme yetisine de sahipler: 6 ayağın tamamı aynı anda yerden kalkıyor ve her bir ayak sadece 7 milisaniyeliğine yerle temas ediyor.

 

 

Almanya'daki Ulm Üniversitesi'nden araştırmanın başındaki isim Harald Wolf “Bu özellikler kumul habitatıyla ilgili olabilir. (Bu teknik) hayvanın ayaklarının yumuşak kumda fazla derine batmasını önleyebilir" dedi.

Wolf ayrıca, “Yine de gümüş karıncalar, çöl karıncaları arasında bile olağanüstü" diye konuştu.

Bilim insanları karıncaların yuvasına giren bir tünelin tepesine kamera yerleştirerek karıncaların hızını kaydetti.

Şimdi de bu karıncaların kaslarının kasılma hızını incelemek istiyorlar. Bunun şimdiye dek keşfedilmiş en yüksek kasılma hızı olacağını düşünüyorlar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU