Beyaz Saray’ın, Pentagon’dan İran’ı vurmak için bir plan oluşturmasını istediği iddia edildi

John Bolton liderliğindeki Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin talebi Dışişleri ve Pentagon'da rahatsızlık yaratmış

Chris Stevenson - The Independent

Beyaz Saray’ın geçen yıl ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) İran’ı vurmak için seçenekler sunmasını istediği bildirildi. 

Wall Street Journal gazetesinin eski ve görevdeki yetkililere dayandırdığı haberine göre, bu talep eylül ayında Irak’ta yaşanan iki olayın ardından geldi.

Olayların birinde başkent Bağdat’ta ABD Büyükelçiliği’nin bulunduğu bölgeye Şii milisler üç havan mermisi attı. Bu olaydan birkaç gün sonra ise Basra’da bulunan ABD Konsolosluğu yakınlarına füze saldırısı gerçekleştirildi.

Saldırı planı Başkan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın idaresindeki Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından istendi.

Haberde talebin ciddiyetinin, Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri arasında kaygı yarattığı vurgulandı.  

Gazeteye göre, Ulusal Güvenlik Konseyi eski Danışman Yardımcısı Mira Ricardel, Irak’taki bu saldırıları “savaş ilanı” olarak niteledi ve ABD’nin buna uygun olarak karşılık vermesi gerektiğini söyledi.

Haberde eski bir üst düzey ABD’li yetkilinin şu sözlerine yer verildi:

“Bu kesinlikle insanları şaşırttı. İnsanlar şoke oldu. İran’ı vurmak konusunda bu kadar rahat olmaları akıllara durgunluk veriyordu.”    

Habere göre, Pentagon, konseyin bu talebinin ardından İran’a yönelik saldırı için bir plan oluşturdu. Öte yandan Donald Trump’ın konuyla ilgili bilgi sahibi olup olmadığının bilinmediği vurgulandı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden Garrett Marquis pazar günü yaptığı yazılı açıklamada, konseyin “çeşitli tehditleri öngörmek ve bunlara karşılık vermek için Başkan’a seçenekler sunduğunu” vurguladı.

Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran’a yönelik sert bir politika izlemenin savunucusu olarak biliniyor.

Bolton, eylül ayının sonlarında yaptığı bir konuşmada, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Eğer bize, müttefiklerimize ya da ortaklarımıza karşı gelirseniz, vatandaşlarımıza zarar verirseniz, yalan söylemeye, aldatmaya devam ederseniz, evet cehenneme ödeme yaparsınız.”

Trump yönetimi, İran ile Batılı ülkeler arasında varılan bir nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de çekilmişti. Anlaşma eski ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere, Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği liderleri tarafından 2015 yılında imzalanmıştı. Trump ayrıca sonbaharda İran’a sıkı yaptırımlar uygulanması yönünde karar almıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen hafta yaptığı açıklamada, şubat ayında Polonya’da İran ile ilgili uluslararası bir zirve düzenleneceğini açıklamış, bu açıklama İran’ın tepkisini çekmişti.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU